Wat kost een paard en de verzorging?

Een paard is geen goedkoop huisdier. Het hebben van een paard brengt veel kosten met zich mee. De aanschaf van een paard kost veel geld, maar dan ben je er nog niet. Ook de stalling, verzorging en voeding van je paard kunnen aardig in de papieren lopen.

Aanschafkosten

Wanneer je een paard gaat aanschaffen dien je rekening te houden met een serieus aanschafbedrag. De exacte kosten voor een paard hangen van vele factoren af. Niet ieder ras is even duur, dit hangt sterk af van de stamboompapieren waar de eigenaar over beschikt. Uiteraard spelen de leeftijd, gezondheid, het karakter en eventuele genoten opleidingen een grote rol in het bepalen van de prijs. Een gemiddeld paard kost tussen de 1.000 en 10.000 euro. De kosten kunnen echter nog veel hoger zijn wanneer je te maken hebt met een zeer sterk of goed getraind raspaard. Voor de aanschaf van een pony dient rekening gehouden te worden met een aanschafbedrag van enkele honderden euro’s tot meer dan 5.000 euro.

Kosten aanschaf paard: 1.000 – 10.000 euro
Kosten aanschaf pony: 300 – 5.000 euro

Medische keuring raadzaam

Wanneer je een paard wilt kopen is het raadzaam het dier medisch te laten keuren. Hier zijn uiteraard ook kosten aan verbonden, houdt rekening met ongeveer 100 tot 500 euro.

Kosten: 100-500 euro

Stalkosten

Voor de gemiddelde Nederlander is het niet mogelijk een paard bij huis te houden. Een paard dient te beschikken over voldoende bewegingsruimte en dient beschutting te hebben. Gelukkig zijn er in heel Nederland stallen waar eigenaren hun paarden kunnen laten wonen en bezoeken wanneer ze willen, tijdens de openingstijden. Deze pensionstallen kosten echter wel geld. Houdt rekening met een bedrag van ongeveer 150 tot 300 euro per maand. Meestal is voer in deze kosten inbegrepen.

Kosten: 150 – 300 euro per maand

Verzorging en medische zorg

Wanneer je een paard aangeschaft hebt en gestald hebt, dient het dier uiteraard goede verzorgd te worden. Hier zijn verschillende spullen voor nodig. Denk aan een hoofdstel, halster, dekens en halstertouw om het mee vast te zetten. Uiteraard zijn verschillende borstels nodig voor de verzorging van de vacht. Wil je je paard berijden, dan zijn een goed zadel en accessoires onmisbaar. Vergeet ook de rijkleding niet.

Kosten: minimaal enkele honderden euro’s

Naast de verzorgingsmaterialen zijn uiteraard ook medische voorzieningen en verzorging nodig. De hoefsmid moet elke zes tot acht weken langskomen voor verzorging van de hoeven. Daarnaast zijn er kosten voor ontworming, de tandarts en inentingen die met regelmaat terug komen. Houdt ook zeker rekening met onverwachte kosten voor de dierenarts.

Kosten: verschillend per behandeling

Tot slot kost de stamboekregistratie geld en wil je misschien bij een paardrijclub. Dit brengt uiteraard ook de nodige kosten met zich mee.

Conclusie

Wanneer we de kosten die komen kijken bij het hebben van een paard op een rij zetten zien we al snel dat een paard bezitten geen goedkope hobby is. Hieronder alle kosten nog eens op een rijtje!

  • Aanschaf paard: 1.000 – 10.000 euro; Aanschaf pony: 300 – 5.000 euro
  • Medische keuring: 100 – 500 euro
  • Stalkosten: 150 – 300 euro per maand
  • Verzorging (materiaal): minimaal 200 – 300 euro
  • Verzorging (medisch): verschillend en afhankelijk van gezondheid (200 – duizenden euro’s)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.