Kat voorbereiden op verhuizing

Voor katten kan een verhuizing een stressvolle ervaring zijn. Er verandert een hoop: nieuwe omgeving, nieuwe geuren, drukte rond de verhuizing, voor katten zijn deze veranderingen soms moeilijk. Veel katten kunnen slecht tegen veranderingen. Om deze reden is het verstandig je huisdier alvast te laten wennen en zo veel mogelijk op zijn gemak te stellen. In dit artikel daarom een aantal handige tips.

Hoe merk je of je kat gestrest raakt van de verhuizing?

In veel gevallen zullen katten ander gedrag gaan vertonen wanneer ze moeite hebben met een situatie. Dit is te merken doordat hij meer krabt, aanhankelijker wordt of juist minder en voornamelijk de behoefte naast de bak gaat doen. In deze gevallen is het raadzaam ervoor  te zorgen dat de verhuizing voor je kat zo soepel mogelijk verloopt.

Creëer een vertrouwde omgeving in het nieuwe huis

Door een vertrouwde omgeving te creëren voor je kat kan de stress bij het dier verminderd worden. Plaats meubelen of speelattributen (krabpalen en klimpalen) uit het oude huis in het nieuwe huis. Neem bijvoorbeeld kleedjes of een mandje uit zijn eerdere en vertrouwde leefomgeving mee. De vertrouwde geuren zullen de kat gerust stellen in de nieuwe leefomgeving en versnellen het verwerkingsproces.

Laat je kat rustig wennen aan de nieuwe leefomgeving

Laat je kat rustig wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Geef het beestje de tijd en overhaast vooral niet; kamer voor kamer laten wennen werkt het best. Richt bijvoorbeeld een specifieke kamer in met alle vertrouwde spullen: de etensbak en drinkbakje, de kattenbak, speelattributen etc. Laat de kat rustig wennen aan deze ruimte zodat hij voor zichzelf een veilige kamer heeft. Dit kan gerust een week duren. Je kunt ervoor kiezen in eerste instantie de deur van deze ruimte dicht te laten, maar dit hoeft niet.

Wanneer je kat gewend is aan deze ruimte, laat je hem de volgende ruimte verkennen. Je zult merken dat wanneer hij zich op zijn gemak begint te voelen het ontdekken van nieuwe ruimtes steeds sneller zal gaan. Laat de kat vooral zijn eigen tempo aangeven; heb geduld en overhaast niet!

Kat binnenhouden na verhuizing

Nadat je verhuisd bent is het verstandig je kat een tijd binnen te houden, hoe snel hij ook gewend lijkt te zijn aan het nieuwe huis. Stress is niet altijd even duidelijk te herkennen. Wanneer je kat op dat moment toch naar buiten gaat, bestaat de kans dat hij terug loopt naar de oude woning of wegloopt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Om deze reden is het raadzaam je kat minimaal 2 weken binnen te houden en eerst goed te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. Mocht hij langer nodig hebben om het huis te ontdekken en weer volledig op zijn gemak te zijn, wacht dan langer met naar buiten laten.

Voor het eerst weer naar buiten

Wanneer je kat voor het eerst weer naar buiten gaat, zal dit wennen zijn. Wanneer hij de eerste verkenning heeft uitgevoerd, zal hij territorium gaan afbakenen. Zeker wanneer er andere katten in de omgeving zijn, kan dit resulteren in stress en zelfs gevechten tussen jouw kat en andere katten die hun territorium zullen verdedigen. Dit vergroot eveneens de kans op teruglopen naar het oude adres.

Teruglopen naar oude adres

Dat katten teruglopen naar het oude adres is een veelgehoord probleem. Dit is niet altijd te voorkomen, maar je kunt de kans wel sterk verkleinen door bovenstaande punten op te volgen. Licht daarnaast de nieuwe bewoners van je oude woonadres in en laat ze zien hoe je kat eruit ziet. Op deze manier kun je gemakkelijk worden ingelicht als je kat ineens voor de deur staat op het oude adres.

Meer info in dit artikel: tips bij teruglopende katten na verhuizing

Extra tips:

Hieronder nog een aantal handige tips om een verhuizing voor je huisdier zo soepel en stress-vrij mogelijk te laten verlopen:

  • Plaats een verdamper in het nieuwe huis. Deze verspreid een geruststellende geur (die overigens alleen door katten geroken wordt; voor mensen is deze geurloos) welke het dier kalmeert.
  • Geef je kat wanneer hij weer naar buiten gaat een halsbandje met adresgegevens van de nieuwe woning. Indien hij toch wegloopt, is gemakkelijker te achterhalen waar de kat woont.
  • Breng structuur in etenstijden aan. Door deze structuur is het gemakkelijker je kat weer naar buiten te laten. Laat je kat de eerste keren naar buiten na de ochtendspits en zonder eerst eten te geven. Je kat krijgt op gegeven moment honger en komt dan vanzelf terug om te eten.
  • Informeer de nieuwe bewoners van je oude woonadres over je kat en laat ze zien hoe deze eruit ziet. Wanneer hij terug loopt en voor de deur gaat zitten kunnen ze je hiervan op de hoogte brengen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.