Je leest het regelmatig: katten die teruglopen naar het oude adres na een verhuizing. Katten hebben een onverklaarbaar richtingsgevoel die ze terugbrengt naar de oude leefomgeving. Bij afstanden over kleinere afstanden is de kans op teruglopen groter, maar er zijn gevallen waarbij het dier zelfs het halve land heeft afgelopen naar de oude en vertrouwde woonomgeving.
In dit artikel worden een aantal tips uitgelicht om te voorkomen dat je kat na de verhuizing terugloopt. Mocht het toch gebeuren, dan zijn er een aantal tips waarmee de kans op herhaling te verkleinen is.
Waarom lopen katten terug?
Katten zijn gevoelig voor stress. De veranderingen in de leefomgeving kunnen grote impact hebben op het gemoed en gedrag van je kat. Wanneer de kat naar buiten gaat en zich nog niet compleet op zijn gemak voelt in de nieuwe leefomgeving, zal hij op zoek gaan naar een vertrouwde omgeving. Deze vindt hij in het oude leefadres, waardoor hij indien mogelijk daar naartoe terug zal lopen.
Kat laten wennen aan nieuwe huis
Om te voorkomen dat je kat terugloopt naar het oude huis kun je het best ervoor zorgen dat de nieuwe omgeving stressvrij ontdekt kan worden. Voor tips hoe je kat voor te bereiden op een verhuizing, zie het artikel: kat voorbereiden op verhuizing.
Om de kans op teruglopen te verkleinen kun je het best de volgende tips opvolgen:
- Eerst wennen aan huis: Houdt je kat binnen tot hij volledig gewend is aan de nieuwe leefomgeving. Houdt een minimum van twee weken aan.
- Vervolgens ook stap-voor-stap wennen aan buiten: Zorg dat je kat ook buiten rustig kan wennen. Beperk de bewegingsruimte in eerste instantie door hem alleen in de tuin te laten. Vergroot vervolgens stap voor stap de leefomgeving.
- Blijf in de buurt van je kat: Blijf de eerste keer dat hij naar buiten gaat bij je kat en stel hem gerust.
- Naar buiten zonder eten en na ochtendspits: Zorg dat je kat de eerste keren naar buiten gaat voordat hij gegeten heeft en nadat de spits voorbij is. Klinkt misschien gek, maar op deze manier is er minder verkeer (wat het ontdekken van de omgeving zou kunnen verstoren en voor stress zou kunnen zorgen). Daarnaast komt je kat terug naar huis wanneer hij honger krijgt.
- Laat kat zelf ontdekken op eigen tempo: Wanneer je kat een nieuwe omgeving eigen gaat maken, zal hij ook territorium gaan afbakenen. Dit kan resulteren in ruzie met andere katten. Toch is het belangrijk je kat zelf de nieuwe omgeving te laten ontdekken. Laat hem hierin vrij.
- Eigen tuin, veilige thuishaven: wanneer je net verhuist bent, kan het zijn dat de eigen tuin nog territorium is van andere katten uit de buurt. Wanneer je merkt dat je kat angstig is in deze omgeving, kun je het best proberen andere katten zoveel mogelijk te weren uit je tuin. Je kat kan in zijn eigen tuin dan beter territorium afbakenen.
Wat als je kat toch terugloopt?
Ondanks de goede voorbereiding kan het toch voorkomen dat je kat terugloopt naar het oude adres, zeker wanneer de afstand tussen beide adressen gering is.
- Licht nieuwe bewoners van oude adres in: Laat de nieuwe bewoners van je oude huis nog voor de verhuizing weten dat je een kat hebt die eventueel terug zou kunnen lopen. Laat ze een foto zien of geef deze mee en vertel hoe je kat heet. Vraag ze direct te bellen wanneer ze je kat zien bij hun huis.
- Haal je kat zo snel mogelijk op: Laat hem niet uren en zeker geen dagen zitten in de oude omgeving. Je kat moet doorkrijgen dat de oude omgeving verleden tijd is en dat er een nieuw thuis is. Loop eventueel samen terug zodat hij ook de weg naar het nieuwe huis beter weet terug te vinden.
- Straf zeker niet!: Straf het terugloopgedrag bij je kat niet af. Wanneer je dit wel doet, zal de kat zich niet prettig voelen en juist sneller teruglopen. Sluit hem dus niet weken binnen op, maar laat hem juist weer buiten ontdekken. Mocht het teruglopen te vaak gebeuren, overweeg dan in de buurt te blijven en laat de kat uitsluitend in de tuin.
Voorkomen dat je kat vaker terugloopt
Als je kat toch teruggelopen is, wil je natuurlijk voorkomen dat dit veel vaker gebeurt. Met onderstaande tips kun je de kans verkleinen dat het teruglopen te vaak gebeurt:
- Zorg dat de nieuwe bewoners je kat niet binnenlaten of eten geven: Zorg dat de nieuwe bewoners van je oude adres geen eten, drinken of aandacht aan je kat geven en zeker niet binnen laten. Wanneer ze dit wel zouden doen, zou de kat zich nog altijd op zijn gemak voelen en terug blijven lopen. Je kat moet leren dat er niets te halen valt. In uiterste gevallen kan een plantenspuit met water de kat op afstand houden.
- Loop eventueel samen met je kat naar het nieuwe adres: Samen met je kat teruglopen naar je nieuwe adres kan ervoor zorgen dat je kat de route leert kennen en voortaan zelf terug komt.
In de meeste gevallen lopen katten hoogstens een paar keer terug. Loopt hij toch veelvuldig terug? Overweeg je kat dan in eerste instantie een tijdje alleen in de tuin te laten wennen aan buiten zijn. Onthoudt dat je kat langdurig binnenhouden nadat hij is teruggelopen geen zin heeft, maar juist averechts werkt.
Man o man hier ook.. wonen er dik half jaar en eerste paar weken netjes binnen gehouden samen met onze andere kat.. maar mevrouw loopt steevast na een 6 weken na de vorige keer opgehaald te hebben weer terug zo vermoeiend haha! Nu is het een loopje van nog geen 10 mins voor ons maar zo irritant! Na 3 dagen vind ik t wel welletjes en ga ik dr halen. Misschien stom maar goed.. soms bij slecht weer bv haal ik dr na een dag op ik vind het zielig .. maar wat doe ik eraan?
Hier soort gelijk: loopt elke keer na een paar weken, ondanks hier op gemak is, terug. Wat is bij jullie de oplossing geweest? Of halen jullie de kat nog altijd op?
Vorig jaar zijn wij verhuisd binnen hetzelfde dorp. Onze kat heeft 2 jaar op het oude adres gewoond. Vervolgens hebben wij, ter overbrugging, 4 maanden bij mijn ouders (ook weer in hetzelfde dorp) gewoond. De kat is steeds 4 weken binnenshuis gehouden. Het vreemde is dat onze kat nooit naar ons oude adres is teruggelopen, maar nu wel steeds naar mijn ouders loopt… We halen hem steeds op, maar na een week loopt hij weer terug naar mijn ouders.