Mag een konijn komkommer?

Wat mag een konijn allemaal eten? Voor veel mensen is dit een vraag die niet zo gemakkelijk is. Komkommer is één van de groenten waar veel mensen over twijfelen.

Konijn is herbivoor, planten-eter

Een konijn is een herbivoor, wat inhoudt dat de natuurlijke voeding voor het dier bestaat uit verschillende soorten planten. In de natuur staat vooral vezelrijk groen op het menu. Voorbeelden zijn grassen, bloemen, struikgewassen, zaden en bladeren die in de natuurlijke leefomgeving voorkomen. Dit vezelrijke voedsel zorgt voor een goede werking van de darmen en daarmee opname van voedingsstoffen.

Kan komkommer kwaad?

Komkommer geven aan je konijn kan niet direct kwaad. Wel is het zo dat deze groente veel vocht bevat. Als je konijn hier niet aan gewend is, kan dit verdunde ontlasting ten gevolgen hebben. Voorzichtigheid met de hoeveelheid die je je konijn voorschotelt is dus geboden. Geef geen komkommer meer als je merkt dat je konijn dit slecht verdraagt.

Geef komkommer met mate!

De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt. Je kunt dan later altijd proberen een kleinere hoeveelheid geven om te kijken of dat wel zonder klachten gegeten kan worden. Tip: haal het relatief vochtige midden van de komkommer weg voordat je het aan je konijn geeft.

Gezond alternatief

Wil je je konijn echt iets lekkers geven wat niet slecht is voor het dier? Kies dan eens voor de groentechips. Dit zijn zongedroogde groenten, waaronder komkommer, speciaal bedoeld voor konijnen:

groentenchips komkommer konijn

medpets logo va. € 2,25
Bekijken

Een gedachte over “Mag een konijn komkommer?

  • 11 oktober 2022 om 07:44
    Permalink

    Mag ik wel een klein schilletje geven om te kijken of ze het lekker vind want het is nog maar een baby konijn?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.