Een krokodil als huisdier?

Wist je dat het in Nederland toegestaan is een krokodil te houden als huisdier? Veel mensen weten dit niet, maar het mag toch echt, zolang je er maar goed voor zorgt en er niemand mee tot overlast bent. Wees je er daarnaast van bewust dat een krokodil houden veel kennis en aandacht vergt en daarnaast geen goedkope aangelegenheid is.

Aanschaf krokodil

Een krokodil is vrij aan te schaffen, maar dient goed overwogen te worden. De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving. Dat wil zeggen: veel ruimte en een nauwkeurige nabootsing van het juiste leefklimaat. Niet alleen financieel is een krokodil dus een flinke investering, ook qua kennis zal veel geleerd moeten worden.

Leefomgeving: groot terrarium

De leefomgeving is voor een krokodil van levensbelang. Een krokodil moet zich goed kunnen bewegen. Hier dient voldoende ruimte voor aanwezig te zijn. Ook is voldoende beschutting belangrijk. Het dier moet zich kunnen terugtrekken. Daarnaast is voor verschillende soorten een ruimte nodig waar zowel water als land aanwezig is. Dit soort terrarium wordt ook wel een moerasterrarium genoemd. Het klimaat dient tot slot ook goed geregeld te worden. Neem niet zomaar een krokodil als huisdier, maar realiseer je dat het een grote investering in ruimte en geld met zich meebrengt!

Soorten krokodillen als huisdier toegestaan

Verschillende soorten krokodillen mogen als huisdier gehouden worden in Nederland. Een paar voorbeelden:

  • Dwergkaaiman: deze soort wordt in volwassen toestand zo’n anderhalve meter lang en kan meer dan 40 jaar oud worden. Minimale leefruimte: 10m2
  • Breedvoorhoofdskrokodil: één van de kleinste soorten krokodillen. Kan een lengte bereiken van zo’n twee meter, maar is in de meeste gevallen kleiner.

Denk goed na over het nemen van een krokodil als huisdier

Gezien de investeringen die nodig zijn om een krokodil als huisdier te houden is het belangrijk dit goed te overwegen. Krokodillen kunnen meer dan 40 jaar oud worden, ook iets om natuurlijk goed rekening mee te houden. Het zijn geen dieren die je even voor een paar jaar in huis neemt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.