Wortels voeren aan je paard

De meeste paarden zijn er dol op: wortels. Vaak worden ze gegeven als aanvulling op de voeding of als lekker tussendoortje. Daarnaast worden wortels vaak bij prijsuitreikingen van paardenwedstrijden uitgedeeld. Maar zijn wortels wel goed voor paarden? Kunnen paarden geen last krijgen van wortels? Lees hier alles over het voeren van deze oranje lekkernijen aan je paard.

Je kunt zonder zorgen wortels voeren

Wortels kunnen prima dienen als aanvulling op de voeding of als beloning voor paarden en pony’s. Wortels zijn niet slecht voor paarden en zijn geschikt voor alle soorten en maten paarden. Omdat wortelen veel water bevatten en weinig vezels zal je paard er niet snel dik van worden. Dit betekent echter ook dat wortelen niet kunnen worden gezien als vervanging voor voeding. Ze bieden te weinig voedingswaarden en moeten dus echt gezien worden als tussendoortje.

Let wel op de volgende aandachtspunten:

  • Zorg dat de wortels altijd schoon zijn
  • Zorg dat de wortels vers zijn
  • Geef hele wortels
  • Geef paarden met bit geen wortels
  • Geef het wortelloof bij voorkeur niet

Zorg dat de wortels schoon zijn

Jijzelf eet je voedsel graag zonder zand, aarde en andere rommel. Dit geldt ook voor paarden. Zorg dat de wortels die je aan je paard voert goed schoon zijn. Eventueel zand of aarde kun je er het best vanaf spoelen of borstelen.

Zorg dat de wortels vers zijn

Ook dit is een inkoppertje! Je eet zelf ook geen bedorven wortels of bevroren wortels, geef deze ook niet aan je paard. Beschimmelde of bevroren wortels kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen als diarree of koliek.

Geef hele wortels

Geef je paard altijd gehele wortels. Wortels die in stukjes of schijfjes gesneden zijn kunnen problemen als verslikking of verstopping van de slokdarm veroorzaken. Door je wortelen geheel te voeren voorkom je dit. Paarden zijn prima in staat deze zelf te kauwen!

Geef paarden met bit geen wortels

Paarden die een bit dragen kunnen wortels minder gemakkelijk kauwen. Geef paarden met een bit daarom geen wortels.

Geef het wortelloof bij voorkeur niet

Het loof van de wortel is nog gevoeliger voor bederving en ze kunnen middelen bevatten die minder goed zijn voor dieren. Snijdt het loof er bij voorkeur vanaf voordat je de wortelen voert.

Wortels voor je paard kopen

Wil je wortels voor je paard kopen? Je kunt deze het best kopen bij boeren, supermarkten of bij dierenvoeders. Vaak kun je bij de boer voordeliger grote aantallen wortels kopen. Wees wel bewust dat ze niet heel lang bewaard kunnen worden en redelijk snel schimmelen. Bewaar wortels nooit langer dan twee weken en leg ze altijd op een droge, koele plek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.