Falabella, een klein en uniek paardenras

De Falabella is een paardenras dat zijn vindt in Argentinië. Oorspronkelijk is het een kruising van diverse soorten Criollo-paarden en – in mindere mate – rassen uit Europa en Azië. Het ras is vernoemd naar de familie Falabella. Deze familie begon in het midden van de negentiende eeuw deze paardjes te fokken. Het ras zoals we het nu kennen ontstond uiteindelijk in 1930.

Uiterlijke kenmerken

De Falabella is misschien klein van stuk: de schofthoogte van dit paardenras bedraagt maximaal 87 centimeter. Wat zijn verhoudingen betreft is het echter een echt paard. Om die reden wordt het soort niet gezien als pony, maar als volwaardig miniatuur paard. Opvallend is dat iedere generatie nageslacht kleiner lijkt te worden dan hun ouders. Hoe dit precies komt is niet duidelijk.

Met zijn prachtige manen, slanke benen, lange hals en mooie hoofd, behoort dit paardenras volgens velen tot de mooiste paardenrassen ter wereld. Hij komt niet alleen voor in het zwart en bruin, maar ook in de kleuren vos, valk en heel soms appaloosa (gestippeld).

Karakter

Een Falabellapaard is een ideaal stalmaatje. Deze edele viervoeter is gemakkelijk in de omgang, kan doorgaans goed met kinderen overweg en is goed bestand tegen koud en warm weer. Ondanks dat dit kleine paard minder ruimte nodig heeft dan een groot paard, is het natuurlijk wel belangrijk dat hij genoeg bewegingsruimte heeft. Een stal met uitloop naar buiten is bijvoorbeeld ideaal.

Zeldzaam

De Falabella is een paardenras dat niet heel veel voorkomt. In Europa leven nog geen duizend raszuivere paardjes van dit ras. Jaarlijks worden er op ons werelddeel ook maar enkele tientallen veulens geboren, wat het unieke en gewilde paardjes maakt.

Voeding

Uniek is het vermogen te overleven door het eten van insecten en kleine reptielen. Hierin is de Falabella uniek ten opzichte van andere paardensoorten. Veel fokkers raden voor dit soort paard een gevarieerd dieet aan waarin ook insecten en kleine reptielen zijn opgenomen.

Leuk feitje

Falabella’s zijn in nog een andere eigenschap anders dan andere paarden: als enige paardensoort kunnen Falabella’s braken zoals ook mensen en verschillende andere diersoorten als katten en honden dat kunnen. Alle overige paardenrassen kunnen dit niet.

Een gedachte over “Falabella, een klein en uniek paardenras

  • 19 januari 2018 om 17:03
    Permalink

    Ik wist niet dat er paarden bestaan die maximaal 87 centimeter hoog zijn! Ik heb altijd paarden willen fokken, en volgend jaar laat ik mijn droom uitkomen omdat ik naar de boerderij verhuis. Misschien koop ik ooit de Falabella!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.