Affenpinscher

De Affenpinscher, ook wel bekend als de “aap hond” (“affen” betekent “aap” in het Duits, en “pinscher” betekent “terriër”), is een klein, maar pittig hondenras dat barst van de energie. Dit hondenras stamt af van de vele soorten kleine terriërs die stallen en winkels in de 17e en 18e eeuw in heel Europa ontdeden van ratten en muizen.
Naar verloop van tijd zijn ze steeds kleiner gefokt om ze steeds geschikter te maken als gezelschapshond. Tegenwoordig is de Affen een zeldzaam ras.

Afmetingen en levensverwachting

Wanneer ze volwassen zijn, hebben ze een schofthoogte tussen de 25 en 30 centimeter. Het gewicht ligt dan tussen de 3 en 3,5 kilo. Gemiddeld worden deze honden tussen de 12 en 14 jaar oud.

Geschiedenis

Over de ontstaansgeschiedenis van dit hondenras bestaat onduidelijkheid. Hoewel betrouwbare documentatie van dit ras slechts teruggaat tot het einde van de 19e eeuw, dateren bronnen over de voorouders van de Affenpinscher vanaf de 17e eeuw. Er zijn zelfs schilderijen uit de 15e eeuw van verschillende Nederlandse kunstenaars bekend waarop kleine, bebaarde honden afgebeeld zijn die mogelijk voorouders zijn van de Affenpinscher.
Het ras is oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, maar werd al snel in heel Midden-Europa ingezet door hun opvallende vaardigheden. Deze honden waren zeer welkome werkers in stallen, winkels, boerderijen en huizen voor het verjagen van ongedierte als ratten en muizen.
Naar verloop van tijd werden ze steeds vaker als gezelschapsdier gezien en werden ze steeds kleiner gefokt. Hierdoor werden ze geschikter om als huisdier te houden. De tweede wereldoorlog zorgde ervoor dat het fokken van de Affenpinscher werd onderbroken. Het duurde tot de jaren 1950 voordat de belangstelling voor het ras nieuw leven werd ingeblazen. Nog altijd is het een niet veel voorkomend hondenras.

Karakter van de Affenpinscher

Dit ras combineert clownachtige charme met een brutale aard. Zijn creatieve denkproces houdt nooit op om zijn mensen te verbazen en te amuseren. Affenpinschers leren snel en passen zich snel aan in nieuwe situaties. Dit ras is om die reden altijd klaar voor een nieuw avontuur. Baasjes van Affenpinschers vallen vaak voor hun gevoelige en zachtaardige karakter, maar waarschuwen ook dat het vaak net grote honden in een klein lichaam zijn.

Affenpinschers zijn normaal niet luidruchtig, maar wel prikkelbaar. Zodra de hond aanslaat, duurt het even voor hij weer kalmeert. Hij neemt zijn taak om huis, familie en territorium te bewaken serieus en zal niet aarzelen om de hele buurt te waarschuwen dat iemand de voordeur nadert. Om op te groeien tot een uitgebalanceerde volwassen hond met een fijn karakter is goede socialisatie met andere mensen en dieren een must. Zonder dat zal hij zijn potentieel nooit waarmaken.

Ze zijn aanhankelijk, nieuwsgierig en altijd alert. Dit hondenras is loyaal aan zijn baasje en zal zijn uiterste best doen om hen te beschermen. Het zijn dan ook uitstekende waakhonden die nergens bang voor zijn. Het is belangrijk te voorkomen dat hij het opneemt tegen een hond die tien keer zo groot is. Deze honden zijn prikkelbaar en het kan een tijdje duren om ze te kalmeren tegenover alles wat ze als een bedreiging beschouwen.

Affenpinschers staan erom bekend dat ze hun mensen aan het lachen maken. Ze kunnen gemakkelijk trucjes worden aangeleerd, bijvoorbeeld op zijn achterpoten leren lopen. De Affenpinscher heeft zijn eigen mening en wordt vaak als koppig bestempeld. Om die reden is het ras minder geschikt voor huishoudens met kinderen. Ze staan erom bekend niet goed met kinderen te zijn en zullen niet aarzelen om te bijten als ze worden geprovoceerd.

De Affenpinscher heeft een sterk charisma, dat hoort bij zijn aantrekkingskracht. Het is een kleine hond die graag nieuwe indrukken opdoet, een uitstekende waakhond is en je altijd aan het lachen maakt.

Opvoeding & Training

Meer dan andere honden hebben Affenpinschers behoefte aan vroege socialisatie – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat een Affen-puppy opgroeit tot een goed afgerichte, vrolijke, vriendelijke hond en ook zo blijft. Inschrijven voor een puppycursus is een goed begin. Regelmatig bezoek uitnodigen, hem meenemen naar drukke parken of winkels en wandelingen maken om de buurt te verkennen zullen hem ook helpen zijn sociale vaardigheden te verbeteren.

De sleutel tot het succesvol trainen van een Affenpinscher is om de training altijd leuk en uitdagend te houden. Houdt je hond bij de les en zorg dat hij niet afgeleid wordt. Beloon goed gedrag uitbundig en motiveer het dier met snoepjes of een goede aai over de bol!

Verzorging

De Affenpinscher is een ideale hond voor mensen die in een appartement wonen. Dit hondenras heeft namelijk niet heel veel beweging nodig. Houdt er wel rekening mee dat ze af en toe kunnen blaffen, het is dus wel handig als je buren hebt die hier tegen kunnen. Een korte wandeling of een even loslopen in de achtertuin is voldoende beweging voor deze matig actieve hond.

Door zijn kleine afmetingen is de Affenpinscher een ideale huishond. Wil je dat hij ook buiten kan komen? Zorg er dan voor dat je achtertuin goed omheind is en dat je altijd toezicht houdt wanneer hij buiten is. Door de geringe afmetingen weten deze honden gemakkelijk te ontsnappen.
Let ook bij het uitlaten altijd goed op. Deze honden zullen niet aarzelen om andere dieren te confronteren, zelfs wanneer die veel groter zijn dan zijzelf.

Rasnaam Affenpinscher
Ras formaat kleine hondenrassen
Afkomst Duitsland, Frankrijk
Andere benamingen ras Aap Griffon
SCHOFHOOGTE
 • Reu: 25 tot 30 cm.
 • Teef: 25 tot 30 cm.
GEWICHT
 • Reu: tussen de 3 en 4 kilo.
 • Teef: tussen de 3 en 3,5 kilo.
TYPE HOND Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden/Pinscher type
– waken
VACHT stug
levensverwachting 12 tot 14 jaar

Een gedachte over “Affenpinscher

 • 9 januari 2019 om 09:50
  Permalink

  De affenpinscher is een fantastisch ras, wij hebben haar nu enkele maanden en ze doet het heel goed!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *