Golden retriever

De Golden Retriever (ook wel “Golden Flat-coat”, “Gouden Retriever”, “De Golden” genoemd) is een van de populairste hondenrassen in Nederland. En dit is geen verrassing: Golden Retrievers zijn zeer intelligent, sociaal, mooi om te zien en zeer loyaal naar hun baasje toe. Het zijn levendige honden die tot op latere leeftijd speels en actief blijven en hun puppy-karakter jaren behouden, zelfs tot ze een jaar of 3 a 4 oud zijn. Niet voor niets is dit type hond zeer populair!
Oorspronkelijk werd dit ras gefokt voor de jacht. Ze werden ingezet om geschoten eenden en ander gevogelte voor jagers op te halen. Dit was een fysiek zware taak die nog altijd terug te zien is in de huidige honden. Ze hebben veel beweging nodig: uitgebreide wandelingen, mee joggen of lekker in de achtertuin spelen. Daarnaast kunnen ze zich helemaal uitleven op het strand en zijn ze dol op water.
Omdat het ras oorspronkelijk gefokt is als werkhond is het karakter zo ontwikkeld dat hij graag werkt. Dit is nog altijd terug te zien. Het is om die reden een uitstekend ras om hondensport mee te beoefenen. Daarnaast heeft een Golden Retriever ook in huis graag taken. Laat hem bijvoorbeeld de krant halen of geef je hond speelgoed dat hem uitdaagt.

Oorsprong en geschiedenis

Lang heeft men geloofd dat Golden Retrievers afstammelingen waren van Russische herdershonden die waren gekocht bij een circus. In werkelijkheid vindt het hondenras oorsprong in Schotland, op het landgoed van Sir Dudley Majoribanks, later bekend als Lord Tweedmouth. Tweedmouth, net als vele andere heren van zijn tijd, fokte allerlei soorten dieren en probeerde verschillende rassen te perfectioneren. Zijn fokgegevens van 1835 tot 1890 laten zien waar hij naar streefde met de Golden Retriever: een getalenteerde jachthond met een uitstekende neus, die meer aandacht zou hebben voor zijn menselijke jachtpartner dan de honden die tot die tijd werden gebruikt voor het verzamelen van het geschoten wild. Loyaliteit en een gezellige huishond stonden eveneens op het lijstje.
In 1911 is de Golden Retriever officiëel als apart ras erkend in UK, toen nog als “Retriever — Yellow or Golden”. Sinds 1920 is de huidige naam toegekend aan dit ras: de Golden Retriever.

Karakter

Kenmerkend voor dit hondenras is het lieve karakter. Golden Retrievers zijn gefokt om met mensen te werken en staan de popelen om hun baasjes te plezieren. Ondanks het vriendelijke karakter moeten Golden Retrievers, net als alle andere honden, goed opgevoed en getraind worden om het meeste uit zijn karakter te halen. Het zijn gehoorzame honden die goed luisteren en commando’s bij te brengen zijn.
Zoals elke hond heeft dit ras behoefte aan vroege socialisatie – blootstelling aan veel verschillende mensen, gezichten, geluiden en ervaringen – wanneer ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Golden Retriever puppy opgroeit tot een goed afgerichte hond.
Golden Retrievers houden actie en houden van lekker buiten ravotten. Als je van wandelen of joggen houdt, zal je Golden je graag vergezellen. Trouw aan hun naam (“retrieve” betekent “ophalen”) zijn deze honden altijd in voor een spelletje waarbij ze iets moeten ophalen. Ze worden dan ook nergens blijer van dan lekker achter een bal of stok aan te rennen.
Beweging is erg belangrijk. Besteed bijvoorbeeld twee keer per dag een half uurtje aan je hond en laat hen in die tijd lekker spelen en bewegen. Zo zal hij wanneer je weer naar binnen gaat lekker rustig zijn. Besteed hier echt tijd aan, wanneer de hond te weinig aandacht en beweging krijgt kunnen gedragsproblemen ontstaan.
Kenmerkend voor retrieverrassen is dat ze van nature graag iets in hun mond hebben: een bal, een knuffel, een krant of een beste van alles, een grote stok!

Golden Retriever samen met kinderen en andere honden

Golden retrievers gaan goed samen met kinderen en zijn daarom uiterst geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen overweg met andere honden.

Echte familiehond

Maar bovenal is de Golden Retriever een echte familiehond die echt onderdeel is van het gezin. Ze kunnen niet uren alleen in de achtertuin doorbrengen en zichzelf op die manier vermaken. Het zijn actieve honden die dagelijks zeker 40 tot 60 minuten beweging nodig hebben. De hond gaat graag mee met alle familie-activiteiten en voelt zich echt deel van het gezin. Kies daarom alleen voor een Golden Retriever als je hiervoor echt de tijd hebt. Hij is altijd bij je in huis en vraagt veel aandacht. Kies alleen voor dit ras als je deze tijd hebt en hem deze aandacht kunt geven.

Geen waakhond

Als waakhond is dit ras totaal niet geschikt. In plaats van aan te slaan en te blaffen wanneer vreemden het erg of de woning betreden zal een Golden Retriever eerder vrolijk kwispelen met zijn staart en de vreemdeling vriendelijk begroeten met die karakteristieke gouden glimlach.

Verzorging en opvoeding

Golden Retrievers verharen veel, vooral in de lente en de herfst. Dagelijks borstelen is dan zeker nodig om de losse haren uit de vacht te halen. Toch zul je wanneer je een Golden Retriever neemt moeten wennen aan hondenhaar in je hele huis en kleding.
Wanneer het dier niet in de rui is, volstaat een wekelijkse borstelbeurt meestal. Dit hangt echter af van de vacht en de dikte hiervan.
Controleer daarnaast met regelmaat de tanden, nagels, oren en ogen van je hond. Zo merk je eventuele veranderingen tijdig op en kun je actie ondernemen.

Wees extra voorzichtig als je een Golden Retriever puppy grootbrengt. Deze honden groeien zeer snel tussen de leeftijd van vier en zeven maanden, waardoor ze vatbaar worden voor botaandoeningen. Laat je puppy daarom niet rennen en spelen op zeer harde oppervlakken zoals bestrating totdat hij minstens twee jaar oud is en zijn gewrichten volledig gevormd zijn. Normaal spelen op gras is prima en ook puppy behendigheidsklassen zijn een uitstekende manier om je puppy groot te brengen.

Afmetingen en levensverwachting

De Golden Retriever is een middelgroot hondenras dat behoort tot het ras-type Retrievers. Een volwassen Golden Retriever heeft een schofthoogte tussen de 56 en 61 centimeter. Een volgroeid teefje wordt iets kleiner met een schofthoogte van minimaal 51 en een maximum van ongeveer 56 cm. Het gewicht van een volwassen reutje ligt ongeveer tussen de 29 en 31,5 kilo. Een gemiddeld teefje is met een gewicht tussen de 25 en 27 kilo wat lichter. Een Golden Retriever wordt zo’n 10 tot 12 jaar oud.

Page hondje

Misschien wel een van de meest aandoenlijke hondjes: het puppy uit de Page toiletpapierreclames. Dit is ongetwijfeld een van de bekendste Golden Retrievers!

Rasnaam Golden Retriever
Ras formaat middelgrote hondenrassen
Afkomst Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk, Schotland, Engeland)
Andere benamingen ras Golden Flat-coat””, “”Gouden Retriever””, “”De Golden
SCHOFHOOGTE
  • Reu: 56 tot 61 cm.
  • Teef: 51 tot 56 cm.
GEWICHT
  • Reu: tussen de 29 en 31,5 kilo.
  • Teef: tussen de 25 en 27 kilo.
TYPE HOND Retrievers, Spaniels en Waterhonden/Retrievers
– gezelschap
– jachthond
– hulphond
– speurhond
– reddingshond
VACHT golvend
levensverwachting 10 tot 12 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *