De Arabier, volbloed paardenras

De Arabische volbloed is een populair paardenras en één van de oudste raszuivere paardenrassen die ter wereld gefokt worden. Het dis dus een paard met pure en zuivere bloedlijnen, zonder inmenging van andere paardenrassen. Wel zijn vele rassen ontstaan die afstammen van de Arabier doordat het ras veel gebruikt is ter veredeling van andere rassen. Door de Arabieren zelf worden de paarden “Keheilan” (“door en door raszuiver”) genoemd.

“Arabier” of “Arabisch volbloed”?

In Nederland is er geen verschil tussen beiden en kan het ras met beide benamingen benoemd worden. In Duitsland is er echter een duidelijk verschil tussen beide benamingen. Een paard dat daar als “Arabier” te boek staat voert meer dan 70% Arabisch bloed. Om daar de benaming “Arabisch volbloed” in het stamboek te mogen noteren dient het paard 100% raszuiver te zijn. De benaming is daar dus alleen aan écht raszuivere exemplaren voorbehouden.

Gespierd paard

Arabische volbloeden worden tegenwoordig overal ter wereld gefokt. Haar oorsprong vindt het ras echter in de Arabische paarden uit Noord-Afrika en de Levant – het Nabije Oosten. Het ras bestaat inmiddels al meer dan vijfduizend jaar.

Qua uiterlijk valt direct op dat het een gespierd paardenras is. Ondanks de aanwezige spieren wegen de paarde meestal niet heel veel meer dan 500 kilo. Van oorsprong bedroeg de stokmaat ongeveer anderhalve meter, maar tegenwoordig worden ook grotere Arabieren gefokt.

Kenmerken van de Arabier

Arabieren bewegen sierlijk en soepel, in het speciaal wanneer ze in draf zijn. Het ras heeft een kenmerkende hoge staart. Kleurstellingen zijn vos, bruin en zwart. Schimmelvarianten op de hoofdkleuren zijn mogelijk. Soms zijn witte aftekeningen op benen en hoofd zichtbaar.

Kenmerkend is hun grote intelligentie en vurige karakter. Het zijn gevoelige dieren waarvan de gebruiker het vertrouwen eerst zal moeten zien te winnen. Wanneer dat lukt zal het paard echter alles voor hem willen doen. Leuk feitje: het grote uithoudingsvermogen heeft dit ras te danken aan het verleden als woestijnbewoner.

Elegant rijpaard

Dankzij hun elegantie worden Arabieren ingezet in diverse takken van paardensport. Daarnaast worden paarden van dit ras veel gebruikt voor het veredelen van andere paardenrassen. Hierdoor komt Arabisch bloed in de stamboom van vele andere paardenrassen voor, waaronder de Trakehner, de Welsh, maar ook de Andalusiër en het Friese paard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.