Konijnen speelgoed, welke speeltjes vindt je konijn het leukst?

Speelgoed voor konijnen, tegenwoordig is het in alle soorten en maten te verkrijgen. Van tunnels tot speelballen, van huisjes tot speeltjes waarmee je knager echt moet laten zien dat hij slim is; de dierenwinkels hebben voor ieder konijn een passend speeltje! En gelukkig kosten deze vaak niet veel meer dan een paar euro. Maar welke speeltjes zijn nu echt leuk voor konijnen? En welke speeltjes zijn goed voor het dier? In dit artikel worden de meestvoorkomende speeltjes besproken.

Waarom speelgoed kopen voor mijn konijn?

Ten eerste het antwoord op de vraag: waarom zou ik speeltjes voor mijn konijn aanschaffen? Dit is heel simpel: een konijn heeft beweging en uitdaging nodig. Zonder speeltjes in de omgeving gaat een konijn zich vervelen en kan het dier zich gaan uitleven op meubels of behang. Speelobjecten zijn in dat geval dus een goede afleiding en zorgen voor de stimulering van de intelligentie van het dier. Veel speelgoed heeft daarom een breder doel dan alleen vermaak. Hieronder worden de belangrijkste soorten speelgoed omschreven:

Speeltjes die beweging stimuleren

gevlochten speelbal voor konijn
Konijnen hebben veel beweging nodig. In een hok krijgen ze dit niet altijd. Om die reden is het goed je konijn af en toe los te laten lopen en dan zo veel mogelijk opties tot beweging te bieden. Speeltjes die hierbij goed kunnen helpen zijn tunnels, objecten waar het dier op kan klimmen of zich in kan verstoppen (huisjes, hutjes of klimtoestellen) of ballen die het dier door de kamer kan duwen. Hieronder een aantal leuke voorbeelden:

Gevlochten speelbal voor konijnen Gevlochten speelbal voor konijnen

Speelgoed dat beschutting biedt

Konijnen speeltunnel
Voor veel konijnen hebben kleine ruimtes een ultieme aantrekkingskracht als plek om zich in te wurmen. Ze verstoppen zich onder kasten en zoeken de kleinste hoekjes van de kamer op. Om je konijn in deze behoefte te voorzien kun je een tunnel of een huisje aanschaffen. De nieuwsgierigheid van het dier wordt hierdoor geprikkeld en wanneer hij zich even onveilig voelt kan hij zich hier ook nog eens goed in verstoppen!

konijnen speeltunnel Konijnen speeltunnel

Knaagspeelgoed

Snackhuis voor konijnen
Konijnen zijn knagers, van nature bijten ze graag op allerlei objecten. Daarnaast lijkt het wel of ze een niet te onderdrukken drang hebben om dingen te slopen. Wanneer je niet goed oplet zijn de poten van je meubels of je bank het volgende slachtoffer van de knaagdrang van je konijn. Kies daarom voor speelgoed waar je huisdier zijn tanden lekker op kan uitleven. Het zorgt ervoor dat je kostbaarheden gespaard blijven en is ook nog eens goed voor je konijn zijn tanden.
Knaagspeelgoed dat bij dierenwinkels te verkrijgen is, is gemaakt van veilige materialen die je konijn geen schade kunnen toebrengen. Ze splinteren niet en bevatten geen schadelijke stoffen als verf of inkt. De meeste winkels bieden een breed assortiment: van eetbare huisjes of objecten tot iets simpels als een knaagsteen of een kauwtakje. Probeer eens een aantal speeltjes en kijk wat je konijn het leukst vindt:

snackhuis, eetbaar klimhuis Snackhuis, eetbaar klimhuis

Denkspeelgoed

Trixie snack cube
Konijnen zijn nieuwsgierig aangelegd en houden van uitdaging. Om in deze behoefte te voldoen, zijn vele soorten educatieve speeltjes te koop. Vaak kun je een snoepje of wat eten verstoppen, waarna het konijn moeite moet doen om het eruit te krijgen door bepaalde bewegingen te maken. Meest bekend zijn de voederbal, waar via een kleine opening iets lekkers in gestopt kan worden. Uitdagender zijn objecten waar je konijn een deurtje kan openen of een luikje opzij moet schuiven om het lekkers te vinden. Je zult merken dat je knager steeds inventiever zal worden en zich uitstekend zal vermaken!

trixie snack cube voor konijn Snack cube voor konijn

snackbal voor konijnen Snackbal voor konijnenkonijnen

Speelgoed voor in het hok

De meeste speeltjes die hierboven beschreven worden zijn extra leuk wanneer je konijn voldoende ruimte heeft om ze te gebruiken. Er zijn echter ook speciale speeltjes die je in het hok van je konijn kunt ophangen. Een hangspeeltje zorgt ervoor dat je konijn ook wat meer de hoogte in het hok opzoekt. Het konijn beweegt meer en maakt meer gebruik van de volledige grootte van het hok!

konijnen speelgoed zelf maken

Al die speeltjes uit de dierenwinkel zijn natuurlijk heel erg leuk voor je konijn, maar eigenlijk is er natuurlijk niets leuker dan zelf speelgoed voor je knaagdier te maken! Er zijn een heleboel dingen die gemakkelijk zelf kunt maken. Belangrijk is altijd wel heel goed op de materialen te letten die je gebruikt. Kies voor veilige houtsoorten zonder verf of laklagen, gebruik papier of karton dat geen inkt bevat en zorg dat er nooit scherpe uitstekende voorwerpen aan je speeltje zitten. En daarnaast hoef je helemaal niet eens super creatief te zijn: iets eenvoudigs als een wc rol is voor veel konijnen al onweerstaanbaar!

Ieder konijn is anders, ontdek wat jouw konijn het leukst vindt!

Net als bij mensen heeft ieder konijn zijn eigen smaak en vinden ze andere dingen leuk. Het ene konijn knaagt graag en het andere konijn zal actiever zijn en veel bewegen. Het is dus moeilijk te zeggen wat jouw konijn het leukst zal vinden. Het advies is dan ook: experimenteer met verschillende speeltjes en ontdek zo wat jouw konijn het allerleukst vindt om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *