Hoe oud wordt een kat?

Katten zijn voor veel mensen het ultieme gezelschapsdier. Ze houden van knuffelen, komen lekker bij je liggen en zijn daarnaast uiterst vermakelijk om naar te kijken. Maar wie een kat aanschaft dient er rekening mee te houden dat het dier vele jaren bij je zal blijven en dus ook zorg vraagt. Maar hoe oud worden katten nu eigenlijk? En verschilt dit per ras? In dit artikel wordt de gemiddelde levensverwachting van katten toegelicht.

Gemiddelde leeftijd katten

De gemiddelde huiskat in Nederland wordt ongeveer 14 jaar oud. Dit is een gemiddelde, één op de vier katten haalt bijvoorbeeld een leeftijd van 17 jaar of zelfs ouder. Zo zijn katten van meer dan 20 jaar oud geen uitzondering. De oudst bekende kat werd zelfs meer dan 38 jaar oud! (bron: Guiness book of records;Creme Puff overleed op 6 augustus 2005 op een leeftijd van 38 jaar en 3 dagen!).
Niet iedere kat wordt echter zo oud. Zeker straatkatten of ex-zwerfkatten worden aanzienlijk minder oud. Onder deze katten doen zich vaker ziektes voor en doordat deze katten niet ingeënt worden zijn deze ziektes vaker van invloed op de levensverwachting. Daarnaast zijn er raskatten waarbij de fokker meer aandacht gehad heeft voor het uiterlijk heeft dan voor de gezondheid van het dier. Deze katten worden dan ook vaker minder oud dan de zogenaamde “vuilnisbakkenrassen”, de gewone huis-tuin-en-keuken kat.

 • Gemiddelde leeftijd kat: 14 jaar

Verschillende levensverwachtingen per kattenras

Allereerst is het soort kat van grote invloed op de levensverwachting. Raskatten worden over het algemeen minder oud dan gewone huiskatten. De reden hiervoor is dat raskatten doorgefokt worden op specifieke kenmerken, waarbij met de gezondheid van de dieren niet altijd even voorzichtig omgesprongen wordt. Daardoor treden bepaalde ziektes en afwijkingen bij raskatten vaker op en worden deze over het algemeen minder oud.
Uiteraard is het niet zo dat raskatten per definitie minder oud worden dan hun huis-tuin-en-keuken soortgenoten. De aandacht van de fokker voor de gezondheid van de dieren is hierbij het belangrijkst. Fokkers die hier veel aandacht voor hebben laten de vader- en moederkat voorafgaand aan het fokken uitvoerig testen op afwijkingen en ziektes. Zo kunnen veel ziektes worden uitgesloten en worden sterkere kittens geboren.
Raskatten die met meerdere samen leven worden vaak ouder. Deze dieren voelen zich sterker, wat zich doorvertaald in een langer leven.

Levensverwachting van binnen vs buitenkatten

Binnenkatten worden in meer gevallen ouder dan buitenkatten. Hier zijn een aantal heel logische verklaringen voor. Ten eerste zijn binnenkatten veelal gesteriliseerd of gecastreerd. Deze ingreep heeft een bewezen positieve impact op de levensverwachting van de dieren.
Ten tweede zijn veel gevaren waaraan buitenkatten worden blootgesteld niet van toepassing voor katten die binnen leven. De meestvoorkomende doodsoorzaak bij katten is een “trauma”, (inwendige) lichamelijke schade die het dier oploopt door een ongeluk of aanval van een ander dier. In een buitenomgeving ligt gevaar van verschillende kanten op de loer: van auto’s tot honden of soortgenoten waarmee ze in gevecht kunnen raken.

Sterilisatie / castratie positief voor levensverwachting

Een kat die gesteriliseerd of gecastreerd is wordt vaker ouder. De reden hiervoor is dat ziektes aan de voortplantingsorganen van de dieren minder voorkomen en kunnen ontwikkelen.

Tips voor een langer leven van je kat

Tot slot een aantal tips om je kat zo gezond mogelijk oud te laten worden:

 • Inentingen – zorg dat je kat de benodigde inentingen altijd tijdig krijgt. Een kat die ingeënt is voor veelvoorkomende ziektes en aandoeningen leeft langer dan een kat die geen inentingen heeft gehad.
 • Voeding – zorg dat je kat de juiste voeding krijgt. Met de juiste voeding wordt bedoeld: voeding die is afgestemd op de leeftijd en leefsituatie van je kat.
 • Gedrag – let goed op de lichaamstaal van je kat. Eventuele veranderingen kunnen duiden op stress of een lichamelijke afwijking. Raadpleeg bij verandering van gedrag een dierenarts.
 • Verzorging – zorg dat je kat goed verzorgd wordt. Verschoon de kattenbak met regelmaat en zorg voor een stress-vrije leefomgeving. Het klinkt misschien raar, maar stress is ook voor de gezondheid van katten erg slecht.

12 gedachten over “Hoe oud wordt een kat?

 • 18 maart 2022 om 19:26
  Permalink

  Mijn maatje muis is denk ik jaar of 10 en elke dag dat we saampjes zijn is een feest en onbetaalbaar of in jaren uit te drukken! Liever samen met maatje muis dan omringd zijn door foute mensen!

  Beantwoorden
 • 21 juli 2020 om 16:18
  Permalink

  Mijn kat heeft nooit vaccinaties gehad en is nu net 16 jaar geworden!
  Hij heeft alleen wat last van artose sinds zijn 12e maar door de juiste voeding (en oa. Sasha’s Blend waarop hij heel goed reageert!) kan ie bijna alles nog, behalve op het dak klimmen wat ik wel heel sneu vond aan t begin.

  hij loopt buiten maar is ook graag binnen 🙂

  Beantwoorden
 • 7 december 2019 om 00:41
  Permalink

  Mijn kater is van juli 2001, heel gezond altijd geweest, nooit naar dierenarts gehoeven, nadat het in zijn eerste jaar alle behandelingen heeft gehad w.o. castratie. Nu op zijn ruim 18 jaar miauwt hij ook vaak hard als hij in de nacht ineens honger krijgt, eet ook meer en heeft last van soms rochelende hoest en als ik luister aan zijn lichaam hoor ik licht piep/rochelend geluid met ademhalen. Is sprake van slijm. Ga er dus mee naar de huisarts, pardon dierenarts om te laten nakijken. Hoop op nog enkele jaren gezelschap van hem maar weet wel dat het einde van mijn lieve huisgenoot steeds dichterbij komt.
  Kan sprake zijn van bronchitis of andere longaandoening wat wellicht de aanzet is van zijn naderende einde. Hij ziet er nog prachtig uit, glanzende vacht, poetst zich nog altijd veel maar merk wel wat vermagering omdat als ik hem aai meer botstructuur voel en omdat ik hem elke dag zie niet meteen merk dat hij is vermagert maar het wel voel als ik hem aai. Fit genoeg, springt van tafel en op hogere meubelen met soepele gemak, dus ik hoop en bid dat hij nog zeker de 20 mag halen 🙂

  Beantwoorden
 • 21 mei 2019 om 01:09
  Permalink

  Mijn kat is pas 16 jaar geworden en het valt mij op dat ze steeds maar wilt eten. Onverzadigbaar
  Ook miauwt ze veel en luid in de nacht . Het verstoord mijn nachtrust behoorlijk.
  Weet niet goed raad ermee.
  Ze speelt en is actief genoeg.

  Misschien weet iemand raad?
  BVB , hartelijk dank.

  Vlinder

  Beantwoorden
  • 21 mei 2019 om 13:03
   Permalink

   16 is een aardige leeftijd! Normaal gesproken hoor je vaker dat een kat op hogere leeftijd juist minder eetlust krijgt of minder gaat drinken.
   Verandert het gewicht van het dier ook? Dat je kat meer gaat eten kan vele redenen hebben. Een worminfectie zou een oorzaak kunnen zijn, maar ook bijvoorbeeld een overactieve schildklier. Gezien je verhaal is het wel iets wat het dier niet eerder heeft gehad, het is daarom raadzaam dit probleem bij een dierenarts voor te leggen om uitsluitsel te krijgen.

   Beantwoorden
  • 11 juni 2019 om 18:22
   Permalink

   dat had mijn kat ook, ik zou haar schildklier laten controleren. ik had op het miauwen na precies het zelfde

   Beantwoorden
  • 6 november 2022 om 12:25
   Permalink

   Tom is 13 en helaas niet meer zindelijk af toe kijkt ie wat wazig of apathisch met grote ogen en moest meer hij gedraagt zich anders maar wil wel steeds meer op schoot

   Beantwoorden
 • 27 november 2018 om 20:20
  Permalink

  De mijne is 18 jaar en vangt nog steeds muisjes. In de winter is hij wel meer binnen en slaapt veel.

  Beantwoorden
 • 9 mei 2018 om 09:26
  Permalink

  Onze kat word komende maand 18 en eet en drinkt goed, poetsen ook.
  Ze slaapt wel meer, door de leeftijd welliswaar. Ze is een lief oud poesje en een vrijdoosje, kan ook iets moeilijker alleen zijn.

  Beantwoorden
 • 21 april 2018 om 22:11
  Permalink

  Onze poes is geholpen heeft al 10 jaar geen docter gezien en wordt in mei 18 jaar

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.