De brulkikker, ook bekend als bullfrog of stierkikker, is een kikkersoort die bekend staat om het luide brulgeluid dat het dier produceert. Als vijverdier is deze kikkersoort in Nederland verboden vanwege de schade die het dier aan kan brengen aan flora en fauna. In terraria is het echter een veel aangeboden amfibie. Lees in dit artikel alles over deze kikker.
- Nederlandse naam: Brulkikker
- Engelse naam: Bullfrog
- Latijnse naam: Rana catesbeiana en Lithobates catesbeianus
De brulkikker
De brulkikker staat, zoals de naam al aangeeft, bekend om zijn zeer luide brul (-achtig geluid) die het dier produceert en is met name in de schemering en nacht duidelijk hoorbaar. In paartijd zullen de mannetjes dit ook veelvuldig overdag doen. Bij benadering van het dier in het wild en ook in het terrarium zullen ze direct stoppen met brullen omdat ze aan de trillingen kunnen voelen dat er een mogelijke bedreiging aanwezig is. De kikker is zeer goed gecamoufleerd aan de vele beplantingen van de oevers en waterplanten van meren, rivieren, sloten en beekjes.
Uiterlijk
De brulkikker kan een lengte bereiken van tussen de 10 en maar liefst 25 cm lang! Met een gemiddeld gewicht van 300 tot 500 gram (er zijn zelfs exemplaren gevonden met een gewicht van maximaal 800 gram!!) is het daarnaast ook een zware kikkersoort!
Ze hebben een donkergroene kleur over de rug met een gele bef. De poten zijn donkergroen met veelal zwart gekleurde vlekken. De buik is oranje tot licht rood gekleurd.
Mannetjes zijn te onderscheiden van de vrouwtjes door duidelijke vlakke zwarte ronde vlekken achter de ogen in het nekgedeelte van de kikker. Bij de vrouwtjes zijn deze vlekken ook aanwezig maar duidelijk een stuk kleiner dan bij de mannetjes.
Voeding
Zoals de meeste reuze padden en kikkers heeft ook de brulkikker een enorme eetlust en overmeestert alles wat in de bek past. Muizen, insecten, vissen en andere amfibieën vormen de voornaamste voedselbronnen, maar zijn dieet kan zelfs bestaan uit kikkers (zelfs andere soortgenoten) hagedissen, kleine slangen, knaagdieren, insecten, kleine vissen en amfibieën. Hij eet vrijwel alles wat in de bek past!
Herkomst
De brulkikker vindt zijn oorsprong in gebieden verspreid over midden-oostelijk Verenigde Staten tot zuid-oost Canada. De mens heeft deze brulkikker ook geïntroduceerd in vele andere landen, waaronder China en Zuid-Korea waar de brulkikkers voor consumptie worden gekweekt en verkocht.
Een brulkikker als huisdier
De brulkikker wordt regelmatig aangeboden als terrariumdier. In een flink bos-achtig terrarium met een flinke waterbak zijn deze dieren snel tevreden met een temperatuur van 17 graden ‘s nachts tot 25 graden overdag.
Verboden als vijverdier!
Het moet vermeld worden dat de brulkikker voor de Nederlandse wet VERBODEN is om buiten in een vijver te hebben. Dit is vanwege de vele eitjes die het dier kan leggen waardoor er al gauw een invasie van brulkikkers zal kunnen ontstaan die een zeer grote bedreiging zullen gaan vormen voor de plaatselijk flora en fauna vanwege de enorme eetlust van de kikker. Dit is al een probleem geweest in onder anderen Australië waar ze het met zeer veel moeite en inspanning onder controle hebben gekregen. Er zijn projecten opgestart om in enkele streken van Australië de door de brulkikker aangerichte schade aan de natuur te herstellen.