Konijn samen met andere huisdieren

Een konijn, kan dat zomaar samen met andere huisdieren? Een kat bijvoorbeeld? Of een hamster? Helaas gaan niet alle dieren goed samen met een konijn. In dit artikel aandacht voor de zaken waarop je moet letten als je een konijn hebt en een tweede dier aan wilt schaffen of als je een konijn wilt kopen en al andere dieren in huis hebt.

Konijnen samen met andere huisdieren

Konijnen kunnen niet zomaar samen leven met alle andere soorten huisdieren. Fretten en konijnen gaan bijvoorbeeld absoluut niet samen. Ook bij de combinatie van een konijn en een cavia zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Belangrijkste is de dieren nooit samen in een hok te zetten. Ze kunnen elkaar dan in de haren vliegen, omdat ze niet dezelfde taal spreken en elkaar niet begrijpen. Daarnaast wordt het territorium binnengedrongen waarna de dieren dit tegen de nieuwkomer zullen proberen te verdedigen. Buiten dat wordt een cavia niet zindelijk en eet hij voer waar je konijn ziek van kan worden.

Houdt een konijn dus altijd in een eigen hok, hooguit met een soortgenoot, maar nooit met andere dieren.

Roofdieren en prooidieren

Ook als je ervoor kiest om naast je konijn een hond of kat aan te schaffen, is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Honden en katten zijn van nature roofdieren en konijnen zijn prooidieren. Dit betekent dat je extra alert moet zijn voor de gezondheid van je konijn bij de eerste kennismaking. Bescherm het dier goed en houdt de hond of kat goed in de gaten. Hieronder een aantal aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat beiden dieren niet bij elkaar kunnen komen, bijvoorbeeld door je konijn in zijn hok te houden.
 • Straf je hond of kat met een luide “nee” als hij uithaalt of blaft naar het konijn en beloon je kat of hond als hij zich goed gedraagt bij je konijn.
 • Laat beide dieren wennen aan elkaars geur.
 • Zorg ervoor dat de nagels van je kat niet te lang zijn.

Als het goed gaat kun je je konijn buiten zijn kooi laten en het andere huisdier even vast of aan de lijn houden. Zo wennen ze langzaam aan elkaar. Ook al gaat het na een tijdje oefenen erg goed, laat de dieren nooit zonder toezicht bij elkaar. Bij een hond of kat kan namelijk ineens zijn instinct naar boven komen, met alle gevolgen van dien!

2 gedachten over “Konijn samen met andere huisdieren

 • 13 september 2018 om 14:01
  Permalink

  Ik heb een konijn samen met een hond en twee katten. Ze gaan allen prima samen en spelen af en toe zelfs met elkaar! Ik hoef geen van allen goed in de gaten te houden, ze zouden elkaar nooit iets aandoen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *