Konijn los in de tuin laten lopen

Niets is leuker dan dat je konijn lekker in de tuin los kan lopen. Maar wanneer je je konijn los laat lopen in de tuin is het belangrijk dat je het aantal voorzorgsmaatregelen neemt. Ten eerste moet je natuurlijk opletten dat je het konijn niet kan ontsnappen. Ander belangrijk punt is dat bepaalde planten niet goed zijn voor konijnen en dat deze planten dus niet aanwezig zijn in de tuin of buiten bereik van het dier staan. In dit artikel worden deze en een aantal andere belangrijke aandachtspunten behandeld. Zo zorg je ervoor dat je konijn zorgeloos rond kan huppelen door je tuin met het mooie weer. Maar het allerbelangrijkst: houd zelf altijd een oogje in het zeil!

Ontsnappingsmogelijkheden blokkeren

Met een konijn dat los in de tuin loop je altijd het risico dat het dier uit de tuin ontsnapt. Daarom wil je voorkomen dat het dier wegloopt wanneer hij in de tuin losloopt. Bekijk zorgvuldig of er geen gaten in de schutting of in omheining zijn waardoor het dier kan ontsnappen. Eventuele gaten kun je dichtmaken met een stuk dik kippengaas of door er planken voor te zetten. Realiseer je ook dat konijnen goed kunnen graven en dat je  wanneer je een schutting hebt er ook voor moet zorgen dat het dier niet onder de schutting door kan graven. Plaats bijvoorbeeld een plank onder de grond of graaf tot een halve meter diepte gaas in. Zo stuit het dier op een barrière wanneer hij onder de schutting probeert door te graven.

Loslopend konijn en planten

Je tuin wil je natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Daarom zet je er leuke plantjes en hier en daar een mooie struik in. Realiseer je wel dat je konijn gek is op dit groen. Kijk niet gek op als op termijn tot op de hoogte waar je konijnen bij kan de bladeren van de planten en de bloemetjes verdwijnen. Wanneer je zuinig op je planten bent, ben er dan van bewust dat je konijn dit niet altijd zal zijn! Om te voorkomen dat je planten opgegeten worden, kun je er het best zorgen dat je, óf een stuk van je tuin afbakent waar het konijn zich kan bevinden, of dat je deze planten buiten het bereik van je konijn plaatst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de planten in voldoende hoge potten staan zodat je konijn er niet bij kan.

Giftige planten

Sommige planten zijn slecht voor konijnen. Je konijn weet dat echter zelf niet. Hij zal dus lekker knagen. Uiteindelijk kan dit voor de gezondheid van het dier schadelijk zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd vooraf goed informeert naar welke planten giftig voor je konijn kunnen zijn en of deze in je tuin aanwezig zijn. Zijn dergelijke planten aanwezig? Verwijder ze of zorg ervoor dat deze planten buiten bereik van je konijn staan zodat de gezondheid van het dier niet in gevaar komt wanneer hij lekker in de tuin los loopt.

Water en voeding

Ander belangrijk punt is dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is. Natuurlijk dient je konijn ook regelmatig van voedsel te worden voorzien, zeker wanneer je die je constant los te lopen in de tuin. Wees daarom bewust dat er altijd een drinkbakje aanwezig is en dat het konijn regelmatig gevoed wordt.

Beschutting

Ook belangrijk is altijd ervoor te zorgen dat je konijn voldoende beschutting in de tuin kan vinden. Beschutting tegen de zon, maar ook voor een veilig gevoel. Natuurlijke vijanden van konijnen komen namelijk veelal vanuit de lucht. Roofvogels vallen vanaf boven aan. Een konijn dat geen bescherming kan vinden onder bijvoorbeeld een plant, kan zich onveilig voelen en onrustig gaan gedragen. Daarnaast is het, zeker in landelijke gebieden, daadwerkelijk een mogelijkheid dat je konijn ten prooi valt, zeker wanneer je een kleiner konijn hebt. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende planten zijn die als natuurlijke schuilplaats kunnen dienen. Daarnaast biedt een dergelijke plaats ook bescherming tegen zon. Andere optie, die misschien nog wel beter is, is dat er altijd een konijnenhok staat waar hij zich veilig in kan terugtrekken.

Let op waar je konijn los loopt

Zeker wanneer is konijn af en toe eens buiten laat is het belangrijk om altijd goed een oogje in het zeil te houden. Waar hangt het konijn uit en brengt het dier zichzelf niet in gevaar? Zijn er geen gevaarlijke situaties je tuin die het dier kunnen verwonden? Houd altijd goed in de gaten waar hij zich bevindt, zeker wanneer het dier niet altijd buiten is. Zo voorkom je dat je konijn ontsnapt, wegloopt of zichzelf in gevaar brengt. Voor jezelf is het natuurlijk ook wel zo prettig te weten waar het dier uithangt en wat het doet!

Alternatieven voor loslopen

Het blijft altijd spannend je konijn helemaal los te laten lopen. Voel je je daarbij toch niet helemaal op je gemak? Er zijn alternatieven die (bijna) net zo leuk zijn voor je konijn!

Tuigje en riem voor je konijn

Wanneer je de bewegingsruimte iets wilt beperken en wilt voorkomen dat het dier wegloopt kun je ervoor kiezen een tuigje te gebruiken. Hier bevestig je gemakkelijk een speciale riem aan, waarna het dier zich vrij kan bewegen binnen een bepaald gebied. Erg handig wanneer er ontsnappingsmogelijkheden zijn of wanneer je een wel heel nieuwsgierig konijn hebt dat anders ook buiten de tuin de omgeving wil verkennen!

trixie looptuigje met riempje voor konijn

Looptuigje met riempje voor konijnen (verschillende kleuren)

PetsPlace v.a. € 9,99
Bekijken

Konijnenren

Vind je een tuigje met riem maar niets? Dan is een konijnenren een goede optie om je konijn toch lekker te laten genieten van de buitenlucht! Verkrijgbaar in kant-en-klaar vorm, maar ook als hekwerk waarmee je zelf de bewegingsruimte kunt bepalen.

konijnenren

Konijnenren (6 panelen van 60x60cm)

bol.com logo € 28,50
Bekijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.