Een pup zo snel mogelijk zindelijk maken, hoe pak je dat het best aan? Je ziet natuurlijk enorm uit naar de komst van je puppy. Sommige mensen beseffen echter niet dat er heel wat komt kijken bij het opvoeden van een hond. Zo moet er in het begin de nodige tijd en energie gestoken worden in het zindelijk maken van de pup. Doe dat met veel liefde, aandacht en geduld. En bedenk altijd dat geen pup hetzelfde is! Sommige puppies leren snel en weer andere hondjes doen er iets langer over om zindelijk te worden.
Aangeboren neiging om nest niet te bevuilen
Honden hebben de bijzondere aangeboren neiging dat ze nooit hun eigen nest zullen bevuilen. Dat geldt ook voor puppies. Met zindelijkheidstraining begin je vanaf de achtste week. Vanaf dat moment ontstaat ook de drang om te ontlasten op vaste plekken. Maak daar dankbaar gebruik van en start met de training. Elke hond, hoe klein dan ook, is eigenlijk van nature al zindelijk. Daarmee bedoelen we dat puppies hun poep en plas voor een tijdje kunnen ophouden. Maar je moet ze wél stimuleren om het op een vaste plek te doen én op vaste tijdstippen. Met de tips hieronder kom je al een heel eind.
In 2 weken je hond zindelijke maken
Op het internet staan veel goede zindelijkheidstrainingen. Maar een pup zindelijk maken is minder moeilijk dan je denkt. Je hoeft daarvoor geen dure boeken aan te schaffen. Wel moet je er rekening mee houden dat sommige honden na 2 weken oefenen nog niet zindelijk zijn. Heb dan geduld en ga met veel toewijding te werk. Vroeg of laat werpt dat zijn vruchten af. Als je geïrriteerd raakt omdat het naar jouw mening niet snel genoeg gaat, dan zal de pup dat zeker merken en van streek kunnen raken. Honden zijn nou eenmaal gevoelige wezens. Een goede zindelijkheidstraining is zo ongeveer als volgt opgebouwd:
Stap 1: Vaak uitlaten
Puppies hebben een kleine blaas. Laat je hondje daarom vanaf 8 weken ieder uur even uit. Zo krijgt hij niet of nauwelijks de kans om in huis zijn behoefte te doen. In de nacht zul je wat langer kunnen wachten, maar waarschijnlijk ontkom je er niet aan dat je toch midden in de nacht je bed een keertje uit moet.
Stap 2: Vaste plek voor behoefte
Honden zijn gewoontedieren. Laat ze het liefst uit op een vaste plek. Je pup zal al snel een vaste plek associëren met het doen van een behoefte. Het is slim om te kiezen voor een vaste plek waar je hem – als hij eenmaal zindelijk is – in de toekomst ook z’n behoefte wilt laten doen. Een plek vlak bij huis is natuurlijk het gemakkelijkst, je hond kan dan direct zijn behoeften doen.
Stap 3: Geef een commando
Je kunt jouw trouwe viervoeter aanleren om op commando te poepen en plassen. Jong geleerd is oud gedaan! Van een hond die op commando zijn behoefte doet heb je in de toekomst veel profijt. Zodra jij merkt dat de pup op zijn vaste uitlaatplek gaat zitten om te poepen of plassen, geef je het commando ‘poep’, ‘plas’ of ‘uit’. Blijf dat enkele weken volhouden.
Stap 4: Altijd belonen!
Beloon goed gedrag altijd en negeer negatief gedrag. Als je hondje zijn ontlasting heeft gedaan op de juiste plek, dan beloon je hem daarvoor. Geef hem een aai en roep op hoge toon zoiets als ‘braaf’ of ‘goed gedaan’.
Stap 5: Geef nooit straf bij een ongelukje!
Straf een hond nooit wanneer hij binnen zijn ontlasting doet. Als je ziet dat hij aan het plassen is, dan til je hem op en breng je hem naar buiten. Hondjes stoppen met plassen zodra ze worden opgetild. Eenmaal buiten beloon je hem als hij is uitgeplast. Zodra het hondje binnen aanstalten maakt om te gaan urineren of ontlasten, gooi dan een speeltje naar hem toe om hem af te leiden.