Melk, is dat goed voor katten?

Katten die dolgelukkig melk van een schoteltje drinken, dit is het beeld dat vaak in tekenfilms te zien is. Maar is melk wel zo goed voor je kat? Of is het ongezond voor je huisdier en kun je beter geen melk geven? In dit artikel antwoord op deze vraag!

Moedermelk

kittens drinken moedermelkAls kitten zijnde drinken katten melk bij de moederpoes. Deze moedermelk verschilt van de (koe)melk die we als mensen drinken in samenstelling. Na de speenperiode, het moment dat de kitten van moedermelk overgaat op onafhankelijke voeding, heeft de kat eigenlijk geen melk meer nodig. Van nature drinken vrijwel geen dieren vanaf dat moment melk meer.

Beter geen zuivelproducten

Je kunt je kat beter niet te veel zuivelproducten geven. Zuivelproducten behoren niet tot de natuurlijke voeding en kunnen door bepaalde bestandsdelen voor problemen zorgen. Als een kat veel melk drinkt en yoghurt, vla of kaas eet, kan het dier daardoor last krijgen van diarree. Het is dus beter zuivelproducten te meiden.

En kattenmelk?

Maar hoe zit dat dan met zogenaamde kitten- of kattenmelk? Zijn deze producten dan ook slecht voor de gezondheid van het dier? Als je je kat dagelijks goed te eten geeft, is deze aanvulling nergens voor nodig. Kittenmelk bevat weliswaar minder lactose dan gewone melk, maar de “extra” vitaminen en voedingsstoffen die hier in zouden zitten, krijgt je kat als het goed is al binnen met via hoogwaardige voeding. Geven van extra kattenmelk is dus zeker geen noodzaak, maar kan uiteraard wel een lekkernij voor het dier zijn. Maar onthoud, uiteindelijk is je kat het beste af wanneer hij gewoon altijd schoon en vers drinkwater tot z’n beschikking heeft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.