Konijn castreren

Konijnen, het zijn lieven dieren. Maar wanneer je er twee koopt wil je natuurlijk dat het ook bij twee blijft. Om te voorkomen dat een mannetjeskonijn zich voortplant dient het dier gecastreerd te worden. Een ingreep die door de juiste specialist dient te worden uitgevoerd! Lees alles over de castratie van een mannetjeskonijn in dit artikel.

Waarom castreren?

Is het niet ontzettend zielig om dat huppelende pluizenbolletje van zijn paringsdrang te ontdoen? Nou, dat valt wel mee hoor. Het kan een stuk rustgevender zijn voor zowel het konijn als de baas. Castratie van een mannetjeskonijn heeft namelijk meerdere voordelen:

Voortplanting voorkomen

Castratie heeft natuurlijk als grootste voordeel dat het dier zich niet meer kan voortplanten. Wanneer het mannetje met een vrouwtje samenwoont en je geen nageslacht wilt is castratie dus nodig. Let wel op: vanaf het moment van de castratie kan het mannetje nog voor zo’n twee tot vier weken een vrouwtje bevruchten. Er zijn dan nog zaadcellen aanwezig in de zaadleiders die reeds voor de ingreep gevormd waren. Houdt het paartje daarom eerst nog even een maandje uit elkaar.

Voorkomen van agressief gedrag naar soortgenoten

Maar ook wanneer de huisgenoot van je konijn eveneens een mannetje is, is castratie nodig. Mannelijke konijnen zijn meestal geslachtsrijp op een leeftijd van zo’n drie maanden. De hormoonhuishouding van beide konijnen kan zorgen voor territoriaal gedrag. Grommen, bijten en stampen zijn dan normale reacties. Resultaat is dat de dieren constant met elkaar in gevecht zijn. Door castratie veranderd de hormoonhuishouding en zal het dier rustiger worden.

Wanneer is castratie mogelijk?

Vanaf welke leeftijd is castratie van een konijn mogelijk? Het is een veelgestelde vraag. Vanaf de leeftijd van drie maanden is een mannetjeskonijn vruchtbaar en kan het dier voor nageslacht zorgen. Dit is echter nog te vroeg voor castratie van het dier. De aanbevolen leeftijd voor het castreren van konijn is:

  • Mannetjes: zes maanden
  • Vrouwtjes: acht maanden

De ingreep

Een castratie moet altijd uitgevoerd worden door een dierenarts die specifieke kennis heeft van konijnen. In tegenstelling tot andere dieren mag een konijn bijvoorbeeld niet nuchter zijn voor een operatie. Bij konijnen is het stilleggen van de darmen levensgevaarlijk. Dit is de reden dat het ook erg belangrijk is dat de ram binnen de twaalf uur na de operatie weer gaat eten.

Een konijn dat onder narcose is geweest, is daarna voor korte tijd niet in staat zichzelf warm te houden. Ook hier dien je dus goed voor te zorgen: zorg voor een lekker warm plekje in het hok of de kooi. Een warmwaterkruik kan hierbij ondersteunen. Zit je konijn normaal gesproken altijd buiten? Houdt het dier na castratie een weekje binnen zodat het dier kan herstellen en aansterken voor het weer naar buiten gaat.

Kosten castratie konijn

Je konijn laten castereren is een ingreep die onder narcose gebeurt. De ingreep brengt daardoor de nodige kosten met zich mee. Reken op een rekening van rond de 100 tot 120 euro. Sommige dierenartsen zullen iets voordeliger zijn, maar de ingreep op een groter of zwaarder konijn kan ook iets duurder uitvallen.

Een gedachte over “Konijn castreren

  • 18 januari 2019 om 11:41
    Permalink

    Ik heb een mannetjeskonijn en een vrouwtjeskonijn. Ze zijn nu nog uit elkaar. Het mannetje wil ik graag laten castreren, want ik hoef niet meer konijnen en dan kunnen ze daarna in dezelfde kooi. Goed om te weten dat na castratie men nog 2-3 weken moet wachten. We gaan kijken naar een dierenkliniek in de buurt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.