Temperatuur kat meten

De lichaamstemperatuur van je kat zegt veel over de gezondheid van het dier. Net als bij mensen kan een kleine afwijking in temperatuur duiden op een medisch probleem. Wanneer je vermoedt dat je kat ziek is, kun je dan ook goed de temperatuur opnemen. In dit artikel meer over het meten van de temperatuur en gezonde lichaamstemperatuur waarden.

Benodigdheden

Digitale thermometer

Gebruik voor het meten van de temperatuur van je kat een digitale thermometer. Een thermometer die ook voor het opnemen van de lichaamstemperatuur van mensen gebruikt wordt is prima. Gebruik van een ouderwetse kwikthermometer is minder praktisch. Deze thermometers moeten langer ingebracht worden alvorens ze de temperatuur weergeven, iets wat minder prettig is voor je kat.

Handdoek(en)

Houdt altijd een grote handdoek bij de hand. Een kat kan erg onrustig worden wanneer hij vastgehouden wordt tegen zijn in. Het kan daarom verstandig zijn het dier strak in te wikkelen in een handdoek zodat hij niet kan bewegen. Dit is natuurlijk even vervelend voor het dier, maar zorgt ervoor dat hij zichzelf en jou niet verwond.

Temperatuur opnemen

De lichaamstemperatuur van een kat kan het best rectaal gemeten worden (via de anus van het dier). Staand of liggend op de zij kun je de thermometer het makkelijkst inbrengen en een beetje olie of vaseline zorgt ervoor dat het inbrengen wat makkelijker gaat; dat is ook fijner voor je kat. Houd met je ene hand de staart iets omhoog en probeer met je andere hand de thermometer in te brengen, minstens 1,5 centimeter diep. Nu kun je goed de temperatuur meten. Hieronder stap voor stap nog eens samengevat:

  • De juiste houding – Zorg dat je kat staat of op zijn zij ligt. Is het dier erg onrustig? Wikkel hem in een handdoek zodat hij minder gemakkelijk kan bewegen.
  • Thermometer voorbereiden – Zorg dat de thermometer goed ingebracht kan worden door het puntje te voorzien van een klein beetje vaseline.
  • Thermometer inbrengen – Houdt de staart iets omhoog en breng met je andere hand de thermometer voorzichtig in (minimaal 1,5 cm. diep). Katten houden er van nature niet van dat er iets ingebracht wordt, ze kunnen spartelen en proberen los te komen.
    Gaat de thermometer niet diep genoeg naar binnen? De kat kan zijn spieren aanspannen waardoor de thermometer in eerste instantie lsechts een klein stukje naar binnen kan. Wacht dan even een minuutje tot zijn spieren ontspannen en de thermometer gemakkelijk naar binnen glijdt. Forceer het niet en duw niet door! Dit kan erg pijnlijk zijn voor het dier.
  • Temperatuur aflezen – Wacht tot de thermometer de temperatuur weergeeft.

Gezonde lichaamstemperatuur kat

De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen de 38,5 en 39 graden. Een verhoogde temperatuur treedt vaak op wanneer het dier zich flink ingespannen heeft of wanneer de kat een infectie heeft. Een verlaagde lichaamstemperatuur kan duiden op hartfalen, bloedarmoede of een shock. Raadpleeg bij een afwijkende temperatuur in ieder geval een dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *