De snorharen van een kat

Snorharen zijn erg belangrijk voor een kat. Ze horen niet alleen bij het uiterlijk van het dier, maar hebben ook nog eens een heel belangrijke functie. Omdat de snorharen heel gevoelig zijn, voelt de kat de kleinste trillingen die ermee in aanraking komen. In dit artikel alles over de snor- en tastharen van katten!

Snorharen en tastharen

Katten hebben niet alleen snorharen, maar ook tastharen. Deze bevinden zich boven de ogen, op de kin en aan de achterkant van z’n voorpoten. Snor- en tastharen zijn anders dan gewone vachtharen. Ze zijn namelijk veel dikker en zitten veel dieper in de huid van de kat. Wat ze uiterst gevoelig maakt is dat ze zijn omringd door zenuwen en bloedvaten. Hierdoor zal het dier elke trilling waarnemen die in aanraking komt met deze haren, hoe minimaal de trilling ook is.

Uitbreiding op zintuigen

Een kat heeft zijn snorharen hard nodig. Zeker wanneer het zicht of gehoor van de kat vermindert, vertrouwt het dier sterk op zijn snorharen. Door trillingen in de lucht die hij met z’n snorharen opvangt, weet de kat of er iemand aan komt of dat er gevaar dreigt. Door de gevoeligheid is de kat ook in staat bewegingen eerder op te merken dan dat een mens dat zou kunnen. Er zijn beelden van katten die enkele momenten voor een aardbeving al zeer onrustig worden.

Naast het “tastvermogen” helpen de tastharen de kat ook met jagen. Met behulp van de snorharen bepaalt de kat waar de beet in zijn prooi moet komen en de tastharen op de poten geven de kat meer informatie over de prooi. Met behulp van de snorharen is de kat namelijk in staat zelfs de lichaamsomtrek van zijn prooi te herkennen. Zo kan hij gemakkelijk bepalen waar hij de prooi moet benaderen en aanvallen.

Wanneer een kat bang is, gaat vechten of zich kwetsbaar opstelt, trekken de haren samen en liggen ze plat tegen de wangen. Tijdens het eten of in het geval van een gevecht worden de haren naar achteren gelegd zodat ze niet in de weg zitten. Bij een begroeting worden de haren voorover gezet.

Kan een kat zonder snorharen?

Een kat kan niet zonder snorharen. Het beperkt het dier in zijn oriëntatievermogen. Je mag de snorharen dan ook nooit bij- of afknippen. Wel zullen ze af en toe vanzelf uitvallen, net als alle andere haren van het dier. Dit is geen groot probleem; de kat heeft er immers voldoende om er één (of een paar) te kunnen missen. Daarnaast groeien ze vanzelf weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *