Ontwormen hond

Een hond kan een worminfectie oplopen. Om dit te voorkomen dienen honden met regelmaat ontwormd te worden. Dit heeft dus voornamelijk een preventieve werking. Maar hoe vaak moet een hond ontwormd worden? En welk middel kun je hier het best voor kiezen? In dit artikel antwoord op al deze vragen.

Wat zijn wormen?

Wanneer je hond last heeft van een worminfectie leven er wormen in het dier. Deze wormen kunnen (afhankelijk van het soort) voorkomen op verschillende plaatsen in het lichaam en variëren in grootte van enkele millimeters tot tientallen centimeters! De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Een soort die in Nederland niet voorkomt, maar wel in zuidelijke buurlanden kan worden opgelopen is de hartworm.

Afhankelijk van het soort wormen leven de diertjes in de bloedbaan, de darmen of organen als het hart of longen van je hond. Hartwormen komen in Nederland niet voor, maar andere type wormen kan je hond in Nederland wel oplopen, vaak via onhygiënische kennels, op straat of via de moederhond.

Hoe komt mijn hond aan wormen?

Wormen kunnen op vele manieren bij je hond terecht komen, maar vrijwel altijd gebeurt dit via larven die door een besmette hond worden uitgescheiden. Dit kan via de ontlasting, maar ook via braaksel. Wanneer jouw hond hiermee in aanraking komt, kan het dier een worminfectie oplopen. Het dier hoeft hiervoor niet eens rechtstreeks in aanraking te komen, je kunt ze bijvoorbeeld zelf mee het huis innemen via je schoenzolen.

Bij spoelwormen zit dit anders. Deze worden door de moederhond doorgegeven via de moedermelk aan haar jongen. De larven van de spoelworm kunnen bij volwassen honden door hun weerstand vaak niet uitgroeien tot volwaardige wormen, maar worden wel bij zich gedragen. Daardoor worden vrijwel alle puppies besmet met deze worminfectie.

Waarom ontwormen?

De besmettelijkheid van een worminfectie is de reden dat ontworming zo belangrijk is. Wormlarven of eitjes kunnen overal zijn en kun je zelfs zelf via je schoenzolen mee het huis in nemen. Dat je hond niet vaak buiten komt of dat je goed op het dier let en voorkomt dat het op straat schooiert is dus geen garantie dat het dier geen wormen kan oplopen.

Wanneer je kijkt naar de schade die wormen kunnen toebrengen aan je trouwe viervoeter is het belang van ontwormen wel duidelijk! De dieren kunnen een groeiachterstand oplopen doordat de darmen niet volledig meer functioneren. Ze worden magerder, krijgen een opgezwollen buikje of krijgen last van diarree. De wormen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en bij de hartworm zelfs voor hartklachten. Een worminfectie is dus een directe bedreiging van de gezondheid van je hond die zo snel mogelijk verholpen moet worden!

Welke wormenkuur?

Het kiezen van de juiste wormenkuur is belangrijk. Niet ieder wormmiddel werkt tegen dezelfde wormen. Daarnaast verschilt de vorm: de ene kuur dien je toe als pilletje en sommige zijn een pasta. Een veelgebruikt middel is Milbemax, een pilletje dat gemakkelijk is toe te dienen door de prettige smaak en werkzaam tegen de meest voorkomende wormen die je hond in Nederland kan oplopen. Via onderstaande links voordelig te bestellen:

Milbemax Grote hond ontwormingskuur
Milbemax grote hond

€ 10,73 (2 st)
Bekijken

Milbemax kleine hond ontwormingskuur
Milbemax kleine hond / puppy

€ 4,31 (2 st)
Bekijken

Reageert je hond niet goed op een middel? Braakt hij het uit? Kies dan voor een ander merk. Informeer bij twijfel altijd een dierenarts en vraag advies welk middel deze specialist adviseert.

Hoe vaak ontwormen?

Omdat vrijwel alle puppies via de moedermelk besmet worden met spoelwormen is het belangrijk snel te beginnen met ontwormingskuren. Dit begint al op de leeftijd van twee weken. De eerste maanden, tot 8 weken, moet dit iedere twee weken herhaald worden. Na de eerste twee maanden wordt de kuur maandelijks herhaald, tot de hond een half jaar oud is. Vanaf dat moment wordt viermaal per jaar behandeld. Hieronder de data op een rijtje:

Standaard ontwormingsschema hond

 • 2 weken
 • 4 weken
 • 6 weken
 • 8 weken
 • 3 maanden
 • 4 maanden
 • 5 maanden
 • 6 maanden
 • 9 maanden
 • 1 jaar
 • Vervolgens 4 x per jaar / eens in de 3 maanden

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *