Buitenkonijnenhok winterklaar maken

Een buitenkonijn kan prima het hele jaar buiten wonen. Een goed ingericht buitenhok is dan wel een must. Onder normale weersomstandigheden volstaat een flinke bodem van zaagsel met daarop stro en hooi. Wanneer de winter in aantocht is, zijn echter wat aanpassingen nodig om je vriendje ook met koude weersomstandigheden er lekker warmpjes bij te laten zitten.

Buitenhok konijn winterklaar maken

Wanneer het weer slechter wordt en de kou intreedt, is het belangrijk een konijnenhok dat buiten staat goed tochtdicht te maken. Ondanks de dikke vacht kan een konijn ziek worden wanneer het tocht in het hok. Zorg er daarom voor dat de wind niet naar binnen kan komen. Maak kieren en gaten dicht en zorg dat wanneer het gaat vriezen de tralies afgedicht wordt met bijvoorbeeld een jute zak.

Naast het vermeiden van tocht is warmte creëren erg belangrijk. Zet het hok daarom op een beschutte plek neer, bijvoorbeeld onder een afdakje of een boom of struik. Zorg daarnaast voor een goede hoeveelheid extra stro. Een verdriebubbeling van de normale hoeveelheid is een goede maatstaf om aan te houden. Met een extra huisje in het hok zorg je daarnaast voor een extra beschut plekje waar het dier zich extra warm terug kan trekken.


ferplast konijnenhuisje Konijnenhuisje voor extra beschutting

Waterfles

Wanneer het stevig vriest kan het water in het waterflesje van een konijn bevriezen. Om te voorkomen dat het water bevriest kun je het waterflesje goed inpakken. Daarnaast blijft het water vloeibaar door een klein beetje druivensuiker toe te voegen. Dit geeft het konijn als extra voordeel wat extra energie voor de koude dagen.

Bij strenge kou is een drinkflesje met metalen balletje af te raden. Dit flesje kan erg koud worden wat ervoor kan zorgen dat het tongetje van het konijn vastvriest.

Lees meer over het vloeibaar houden van water in een buiten konijnenhok in de winter.

2 gedachten over “Buitenkonijnenhok winterklaar maken

 • 23 januari 2019 om 18:07
  Permalink

  Tot hoeveel graden onder 0 kunnen konijen buiten blijven in een kooi.

  Beantwoorden
  • 7 februari 2019 om 14:51
   Permalink

   Een konijn kan in principe de hele winter buiten blijven en zou temperaturen van -20 moeten kunnen doorstaan. Wel is het dan noodzaak voorbereidingen te treffen en een aantal dingen scherp in de gaten te houden:

   – is het konijn al langer buiten? Plaats een konijn nooit in het najaar of de winter voor het eerst buiten.
   – Heeft het dier een wintervacht kunnen aanmaken? (ruien) Houd een konijn met een slechte vacht binnen! En let op: een konijn dat 10 dagen of langer binnen is geweest (ook al is het een onverwarmde ruimte), verliest zijn wintervacht en kan dus niet meer naar buiten tot er geen nachtvorst meer voorkomt (rond de maand mei).
   – is het buitenverblijf tochtvrij en biedt het hok beschutting?
   – heeft het dier voldoende plek waar het lekker warm kan blijven/worden?
   – is de algemene gezondheid van het dier goed? Een ziek konijn houd je het liefst niet in een koude omgeving.
   – zorg dat het drinkwater goed in de gaten gehouden wordt bij vorst
   – zorg voor extra stro en goede voeding

   Houd er wel echt rekening mee dat een konijn wel in staat moet zijn een wintervacht te creeeren. Zet je konijn dus niet ineens buiten in een koude periode, maar doe dit al in de zomer zodat het kan wennen en tijdig een wintervacht kan aanmaken in de rui.

   Tot slot: houd het dier zeker extra in de gaten!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *