Winterslaap bij hamsters

Ligt je hamster stil in zijn kooi? Eet het dier niet meer? Of lijkt hij misschien zelfs wel dood? Geen paniek! Je hamster zou best wel eens een winterslaap kunnen houden!

Wat is een winterslaap?

De winterslaap is een soort van coma waar het dier in kan raken door dalende omgevingstemperaturen. Het lichaam gaat in een ruststand waarbij de hartslag en ademhaling sterk teruglopen. Ook daalt de lichaamstemperatuur sterk. Het dier verbruikt zo zeer weinig energie, waardoor voeding niet noodzakelijk meer is om te overleven.

Een winterslaap komt in de natuur regelmatig voor, maar een hamster die als huisdier gehouden wordt zal niet snel in een winterslaap belanden. De omgevingstemperatuur dient namelijk te dalen tot minder dan 10 graden. In een gemiddeld huis zal dit natuurlijk niet zo snel gebeuren, maar zijn natuurlijk uitzonderingen. Bij kamertemperatuur zal een hamster in ieder geval niet overgaan tot winterslaap.

De winterslaap duurt gelukkig niet de gehele winter. In tegenstelling tot wat velen denken slaapt het diertje vaak maar een week. Je zult je vriendje dus niet al te lang hoeven te missen!

Winterslaap bij hamsters herkennen – hij is toch niet dood?

Het is natuurlijk erg schrikken als je hamster ineens niet actief meer is en niet meer eet. Het diertje is ineens opvallend koud aan en ligt het alleen nog maar in zijn kooi. Je maatje zou toch niet dood zijn? Maar maak je niet direct grote zorgen, een winterslaap is gemakkelijk te herkennen als je weet waarop je moet letten.

Hamsters nemen tijdens de winterslaap vaak een specifieke houding aan: ze rollen zich een beetje op en strekken hun voorpootjes. Daarnaast kun je gemakkelijk voelen of het diertje een winterslaap houdt. Een hamster die overleden is koelt af, wordt hard en stijf. Wanneer je maatje een winterslaap houdt zul je merken dat hij weliswaar koud wordt, maar nog altijd soepel blijft. Probeer hem maar eens voorzichtig uit zijn lichaamshouding te rollen. Daarnaast kun je “testen” of het dier in winterslaap is door zachtjes een snorhaar of pootje aan te raken. Het dier geeft een heel trage reflex.

Niet iedere hamster houdt winterslaap

Niet iedere hamstersoort houdt winterslaap. Dwerghamsters bijvoorbeeld zullen geen winterslaap houden. Syrische hamsters (ook wel goudhamsters) wel, deze soort is hier gevoeliger voor. Denk je bij je dwerghamster een winterslaap te constateren, dan is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.

Hamster ontwaken uit winterslaap

Als je hamster inderdaad in winterslaap is, kan het verstandig zijn het diertje rustig te laten ontwaken. Hamsters die als huisdier gehouden worden, bereiden zich namelijk minder voor op een langere periode zonder voeding. Ze hebben niet de reserves die ze nodig hebben om deze periode te overbruggen. Ontwaken kan in die gevallen beter zijn.

Ga voorzichtig te werk. Verhoog de omgevingstemperatuur geleidelijk door de verwarming een graadje hoger te zetten of een dekentje over het diertje heen te leggen. Soms is toedekken met wat nestmateriaal al voldoende om de temperatuur voldoende te verhogen. Een geleidelijke overgang van kou naar warm is het belangrijkst, een abrupt ontwaken uit de winterslaap is schadelijk voor de gezondheid van het dier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.