De haflinger

De haflinger is dankzij zijn veelzijdigheid een populair paard. Zowel als tuig- als rijdier worden deze dieren gebruikt. Lees in dit artikel alles over de ontstaansgeschiedenis en kenmerken van dit veelzijdige paardenras.

Oorsprong

De oorsprong van de haflinger voert terug naar de bergen van Zuid-Tirol in Oostenrijk. De haflinger is in de 19e eeuw gefokt uit een Shagya-Arabische fokhengst en Tiroler landmerries. In het ruige gebied van Tirol ontwikkelde zich een sterk bergpaard. De haflinger heeft door wind en weer in de bergen een uitstekende weerstand opgebouwd. De oosterse invloeden van de Arabieren zijn nog steeds terug te zien in het edele hoofd en de sprekende ogen van de haflinger.

Vroeger werd dit ras veel gebruikt in de landbouw. In Oostenrijk draagt het ras daardoor de erenaam “Universal-Pferd”. De veelzijdigheid van het dier en de vele prestaties die haflingers hebben geleverd hebben de dieren deze bijnaam bezorgd. Het waren ideale paarden om bijvoorbeeld mee te ploegen en te oogsten. Door de komst van de tractor is de haflinger voor de agrarische sector grotendeels overbodig geworden. In de Alpen wordt hij ook gebruikt om voor de arrenslee te lopen.

Zijn rasnaam dankt het paard aan de gemeente Hafling. Rond 1961 is het paardenras naar Nederland gebracht. Men importeerde toen ongeveer 750 merries en 10 hengsten uit Tirol. Sindsdien kent ook ons land een officieel stamboek voor haflingers.

Uiterlijke kenmerken

De haflinger staat vooral bekend om zijn mooie voskleurige vacht met de lange, blonde, manen en staart. Met een schofthoogte van ongeveer 1.40 meter hebben we officieel met een pony te maken. De haflinger is een sober, taai en sterk paardje. Het dier kent een brede en zeer gespierde bouw. De benen zijn kort, maar sterk. De rug en achterhand zijn erg gespierd. Het brede, sterke kruis valt op.

Kenmerkend voor de haflinger is zijn kleine hoofd met Arabische uitdrukking. Hij heeft grote, donkere en levendige ogen. Zijn kleine oortjes bewegen voortdurend heen en weer. Uit de bewegingen van de haflinger bijkt duidelijk het doel waarvoor hij gefokt is, namelijk als bergpaard. Alle gangen (stap, draf, galop) zijn goed, maar niet ruim. Dit maakt het paard tot een goede klimmer.

Gebruiksmogelijkheden

Haflingers hebben een intelligent, leergierig en vriendelijk karakter. Dat maakt het ras tot een ideaal recreatiepaard. Het is heerlijk om met de haflinger door het bos te rijden. Ook dressuur, springen, voltige, western en mennen gaat het dier allemaal goed af. Het is een ontzettend mak dier waardoor ze ook voor kinderen uiterst geschikte paardjes zijn.

2 gedachten over “De haflinger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *