Eerste kiwi ooit geboren in Nederland

Voor het eerst is er in Nederland een kiwi geboren. Dierenpark avifauna is erg trots op hun speciale aanwinst. Het jong werd 18 september al geboren en vandaag heeft het dierenpark dit nieuws naar buiten gebracht en het kiwikuiken aan het publiek gepresenteerd.

Unieke geboorte

De kiwi is een bedreigde diersoort. Dat een jong geboren wordt is daarom sowieso al een unieke gebeurtenis die zeer welkom is. Maar dat een jong ter wereld komt buiten Nieuw-Zeeland is een nog veel zeldzamere gebeurtenis. Wereldwijd zijn namelijk slechts 60 dieren van deze vogelsoort in dierentuinen buiten Nieuw-Zeeland te vinden. Dat in die dierenparken een jong geboren wordt komt daarom niet vaak voor; dit is zelfs de eerste dit jaar die buiten Nieuw-Zeeland uit het ei gekropen is.

Speciaal voor Nederland

Voor Nederland is de afgelopen maand geboren kiwi zelfs de eerste die ooit in Nederland ter wereld kwam. Avifauna is de enige dierentuin in ons land waar kiwi’s te zien zijn. De nieuwste aanwinst is de vierde kiwi van het park.

Nationale vogel van nieuw Zeeland

De kiwi is een bijzondere vogelsoort die in het wild uitsluitend terug te vinden is in de natuur van nieuw Zeeland. Opvallend is het uiterlijk: de kleine, bruine vogels hebben een eivormig lichaam dat bedekt is met bruine haren. Het zijn loopvogels, ze kunnen dus niet vliegen. De vleugels heeft het dier niets aan, ze hebben geen enkele functie meer.
Het uiterlijk doet sterk denken aan de gelijkgenaamde fruitsoort. Maar wie denkt dat de vogel daar zijn naam aan te danken heeft, heeft het mis! Het is namelijk precies andersom. De kiwi was al de nationale vogel van Nieuw-Zeeland en dankte zijn naam aan de kreet die de mannelijke vogels tijdens het paarseizoen maken, net als bijvoorbeeld de oehoe, kievit of koekoek. Door de sterke gelijkenis die de vogel vertoonde met het fruit (voorheen bekend als Chinese kruisbes), is de vrucht uiteindelijk naar de vogel vernoemd.

Een kiwi wordt ongeveer even groot als een kip. Uniek is de snavel van de kiwi. Geuren merkt het dier op via zijn neusgaten die zich op het uiteinde van de snavel bevinden. Dit heeft geen enkele andere vogelsoort.

Gezond jong met speciale naam

Vandaag is Tuatahi gepresenteerd aan het publiek. Deze unieke naam vindt zijn herkomst bij de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Iedere kiwi die buiten dat land geboren wordt, krijgt als eerbetoon een dergelijke naam. Tuatahi is kerngezond en weegt zo’n 250 gram. Vanaf nu is het jong in de Nachtsafari in Avifauna te bewonderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.