Wat mag een hamster niet eten?

Hamsters mogen niet alles zomaar eten. Sommige voedingsmiddelen zijn slecht voor deze kleine vriendjes en kunnen zelfs bij kleine hoeveelheden ongezond zijn. Andere voedingsmiddelen hebben in grotere hoeveelheden of op de langere termijn gevolgen voor de diertjes. In dit artikel een aantal van de belangrijkste voedingsmiddelen die je beter niet aan een hamster geeft.

Negatieve gevolgen voor je hamster

Gelukkig gaat je hamster bij de meeste voedingsmiddelen die ze niet mogen eten echt niet ineens dood. In veel gevallen zul je merken dat het beestje diarree krijgt. Dit is een belangrijk signaal dat het diertje mogelijk iets gegeten heeft dat niet goed voor hem is. Stop in dat geval even met het geven van iets anders dan de standaard hamstervoeding (gekleurde bix, knaagdierenvoeding). Gaat het weer beter? Geef dan rustig een voor een weer iets anders en let goed op hoe het dier erop reageert. Je merkt zo snel wat de voedingsmiddelen zijn waar hij slecht op reageert.

Wat mogen hamsters niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt geven aan hamsters:

  1. Grote hoeveelheden groenten en fruit met veel water: hamsters hebben een lage vochtinname nodig en kunnen diarree krijgen van groenten en fruit met veel water, zoals komkommers, watermeloenen en druiven. Je kunt best af en toe een klein beetje geven, maar grote hoeveelheden kunnen voor problemen zorgen.
  2. Groenten en fruit met hoge concentraties aan vitamine C: hoge concentraties aan vitamine C kunnen op langere termijn leiden tot gezondheidsproblemen bij hamsters. Bespreek daarom altijd met een dierenarts welke hoeveelheid vitamine C veilig is voor jouw hamster.
  3. Suiker: hamsters hebben suiker niet nodig in hun dieet en het kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen. Geef daarom geen producten die grote hoeveelheden suiker bevatten.
  4. Zoute voeding: te veel zout is slecht voor hamsters, vermijd overmatig zoute voeding.
  5. Alcohol: klinkt misschien zo logisch, maar we willen het wel specifiek nog even benoemen. Alcohol is giftig voor hamsters en inname kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood.
  6. Specifieke planten: niet alles wat in de natuur groeit is goed voor je hamster, integendeel. Sommige planten en bloemen kunnen erg giftig zijn voor het diertje. Een aantal voorbeelden van planten die je echt moet vermijden: berenklauw, boterbloem, coniferen, gouden regen, taxus, zwarte nachtschade. Ook groenten als ui en rabarber zijn niet goed voor je hamster. Sierplanten zijn vaak ook slecht, houd deze uit de buurt van je hamster.
  7. Bewerkte voeding: Het best geef je alleen onbewerkte voeding. Geef sowieso geen voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor mensen.
  8. Melk en zuivelproducten: ook deze geef je niet aan een hamster.

Let op: bovenstaande voedingsmiddelen geef je sowieso niet aan je hamster. Dit zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan vaak gevraagd wordt of ze veilig zijn voor hamsters. Buiten deze voedingsmiddelen zijn er nog vele andere die je hamster absoluut niet mag eten. De lijst is dus zeker niet volledig! Het is belangrijk om te onthouden dat hamsters een specifiek dieet nodig hebben dat is samengesteld uit specifiek knaagdierenvoer (gekleurde bix), wat groenten en een kleine hoeveelheid fruit. Overige voeding is in principe niet nodig. Geef zeker geen eten voor mensen. Twijfel je over de voeding? Raadpleeg dan een dierenarts of vraag in een goede dierenwinkel om advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.