Een kat heeft meerdere levens: 7 of zelfs 9 om precies te zijn, althans, volgens het gezegde. Maar een kat heeft net als mensen natuurlijk maar slechts een enkel leven. Maar waar komt dit gezegde vandaan? In dit artikel lees je hier alles over.
Het aantal levens volgens het gezegde
De uitdrukking “katten hebben meerdere levens” is een oud gezegde dat waarschijnlijk afkomstig is uit het oude Egypte. Volgens de overlevering zouden katten negen levens hebben, maar er wordt ook vaak van zeven levens gesproken. De dieren werden gezien als bijzonder veerkrachtig en sterk en waren zelfs heilig. Meerdere Egyptische goden werden zelfs uitgebeeld als kat en er was een speciale kattengod: “Atum-Ra”.
In latere tijden, de middeleeuwen bijvoorbeeld, werden katten als “eng” beschouwd. Hun ogen lichten immers op in het donker, wat voor duivelse krachten moeten daar wel niet achter zitten? Er werd zelfs aangenomen dat heksen in katten konden veranderen. Vooral zwarte katten werden als “kwaad” gezien en geven ongeluk (doet dat niet denken aan een ander katten-bijgeloof? š ). Mensen vonden deze dieren doodeng en probeerde van ze af te komen. Maar… niet zelden kwamen ze op hun pootjes terecht en ontsnapten de dieren op miraculeuze wijze. Zie je wel, hekserij!
De realiteit: een enkel leven
Helaas, dat een kat meerdere levens heeft is dus een mythe uit het oude Egypte. Maar gelukkig zijn ze ook niet behekst. Wat wel vaststaat is dat katten ondanks hun rare capriolen soms een aanzienlijke leeftijd kunnen behalen. Hoe oud een kat wordt kat kan variĆ«ren afhankelijk van verschillende factoren, zoals voeding, gezondheid, leefomgeving, ras en zijn genen. In het algemeen worden katten beschouwd als een diersoort met een relatief lange levensverwachting en worden ze gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar, in Nederland zo’n 14 jaar. Sommige katten kunnen echter ouder worden dan 20 jaar.
Waarom zeggen we dan nog steeds: een kat heeft meerdere levens?
Dit hebben de dieren te danken aan hun capaciteiten om gevaar te vermijden en zich uit gevaarlijke situaties te redden. Dit gezegde wordt vaak gebruikt als een manier om te verwijzen naar de vaardigheid van katten om te overleven, zelfs in moeilijke omstandigheden. Hoewel het gezegde dus niet letterlijk waar is, benadrukt het wel de flexibiliteit en het overlevingsinstinct van katten!