Hamsteren: waar komt die term vandaan?

We kennen allemaal de term ‘hamsteren’. Waar komt deze vandaan en wat heeft je hamster ermee te maken? Hieronder het antwoord op deze prangende vraag!

Hamsteren

Je ‘hamstert’ als je extra grote voorraden (eten) aanlegt, bijvoorbeeld omdat je een periode van schaarste verwacht. Je kunt natuurlijk zowel voedsel als niet-voedingsmiddelen hamsteren.
Maar wat je ook hamstert, feit is dat we deze term te danken hebben aan onze kleine vrienden, de hamsters. Die stoppen namelijk hun wangzakken vol voedsel en nestmateriaal, zodat ze het naar hun ‘huis’ kunnen vervoeren. Hier halen ze de buit met strijkende bewegingen weer uit hun wangen.

Wangzakken vullen

Hamsters kunnen aardig wat kwijt in hun wangen. De wangzakken beginnen bij de lippen en lopen helemaal door tot de schouders, waardoor ze een enorme inhoud hebben. Dus hoeven de beestjes niet eindeloos heen en weer te sjokken om hun voorraad op te bouwen.
De wangen hebben nóg een handige functie: bij gevaar blazen hamsters ze op om een stuk groter en dus gevaarlijker te lijken. Erg intimiderend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.