Lichaamstaal van katten begrijpen

De lichaamstaal van een kat verraadt veel over de gevoelens en gesteldheid van het dier. Maar niet alleen de lichaamstaal verraadt het humeur van het dier, ook de staart verklapt veel. En dan natuurlijk miauwen. In dit artikel worden deze uitingen nader toegelicht en leer je de lichaamstaal van je kat begrijpen. Zo doorgrond je je kat voortaan nog beter!

Lichaamstaal

De lichaamstaal van je kat verklapt een hoop. Let bijvoorbeeld eens op de ogen van je kat. Een kat houdt niet van direct oogcontact. Sluit het dier zijn ogen af en toe in je bijzijn? Hij voelt zich op z’n gemak bij je en vertrouwt je volledig.
Daarnaast zegt de lichaamshouding van het dier veel over zijn humeur. Als je kat uitgestrekt op zijn rug ligt kan dit meerdere betekenissen hebben. Indien het een rustig moment is wanneer hij dit doet is het een teken van tevredenheid. Maar op de rug gaan liggen betekent in een bedreigende situatie iets heel anders. Het dier wil zich verdedigen en het op de rug gaan liggen is een teken dat de kat wel eens zou kunnen gaan aanvallen. Wanneer het dier staat en bolle rug maakt, betekent het dat hij bang of boos is.

De staart

De staart is één van de meest veelzeggende lichaamsdelen van een kat betreft zijn humeur. Aan de staart valt veel af te lezen. Een kat die zich volledig op zijn gemak voelt draagt de staart hoog in de lucht. De staart beweegt rustig.Is het dier angstig of voelt je poes zich niet op haar gemak, dan draagt ze de staart tussen de achterpoten. Een staart die wild heen en weer zwiept zie je veel terug bij een alerte kat. Wanneer de staart dik wordt en de haren op zijn rug rechtop gaan staan is het dier boos. Hij kan ergens van geschrokken zijn, kwaad zijn omdat hij iets opmerkelijks ziet en mogelijk in de aanval gaan.

Miauwen

Ook het geluid dat een kat maakt zegt veel. Uiteraard kennen alle kattenbaasjes het spinnen. Het zacht knorrende geluid maken katten wanneer ze zich zeer op hun gemak voelen en genieten. Ze vinden de situatie waarin ze zich bevinden leuk. Maakt je kat een wat hoger, meer gorgelend geluid? Dit is een teken van vriendelijkheid. Een geluid dat meer aan sissen doet denken of zelfs blazen is een indicatie dat je het dier beter even met rust kan laten. Je kat voelt zich niet op zijn gemak en is helemaal niet tevreden met de gang van zaken!

Oren

Tot slot de oren, ook deze lichaamsdelen zeggen iets over de gesteldheid van het dier. Wanneer de oren rechtop staan en naar voren op licht opzij richten is er weinig aan af te lezen, het dier voelt zich prima. Maar wanneer de kat zijn oren naar achteren richt en de ogen een beetje dichtknijpt is het dier boos of alert. Draait hij zijn oren snel heen en weer, dan hoort hij iets en is ie extra alert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.