Voor velen is een konijn een leuk huisdier. Lekker knuffelen, af en toe spelen met het dier. Maar voor anderen pakt het hebben van een konijn als huisdier minder prettig uit. Het dier vertoont vervelend gedrag, is mogelijk agressief naar mensen of andere dieren of altijd bang. Dergelijke gedragsproblemen zijn erg vervelend voor zowel dier als mens en daarom belangrijk om aan te pakken. Gelukkig zijn de problemen vaak gemakkelijk te verhelpen als de oorzaak achterhaald is.
Mogelijke oorzaken gedragsproblemen
Het ontstaan van problemen met het gedrag van je konijn kan vele oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken zijn verkeerde opvoeding, stress, gevoelens van onveiligheid of lichamelijke problemen. Gedragsproblemen hoeven niet van jongs af aan aanwezig te zijn. Zo kunnen zelfs bij konijnen die al langere tijd samen leven, ineens problemen ontstaan met het gedrag van (één van) de dieren. Ongewenst gedrag kan een konijn zich snel aanleren, zeker wanneer het gedrag voor hem bevredigende effecten heeft (aandacht, verjagen van anderen).
Verkeerde opvoeding
Wanneer een konijn niet op de juiste manier wordt opgevoed kan het zijn dat het dier bepaalde sociale vaardigheden niet heeft aangeleerd. Een minder gesocialiseerd konijn kan dan in de omgang met andere dieren en mensen onprettig worden, gewoonweg omdat het dier niet weet hoe de omgang hoort.
Stress, spanning of angst
Een konijn dat zich niet op zijn gemak voelt, stress of spanning ervaart, bijvoorbeeld door een onveilig gevoel, kan ook gedragsproblemen ontwikkelen. Dit kan zelfs op latere leeftijd optreden, bijvoorbeeld door een recente verandering in de leefsituatie (nieuwe omgeving, een nieuwe bewoner (dier of mens) etc.).
Lichamelijke oorzaak
Derde mogelijkheid is het ontstaan van lichamelijke klachten waar het dier last van heeft. Dit kan zich eveneens uitten in ongewenst gedrag.
Gedragsproblemen bij konijnen oplossen
Wanneer je konijn ongewenst gedrag vertoont is het belangrijk eerst langs een dierenarts te gaan om lichamelijke klachten uit te sluiten. Wanneer het dier pijn heeft of er lichamelijk iets dwars zit kan het dier zich anders gaan gedragen. Zeker wanneer de gedragsverandering zich plotseling of op latere leeftijd uit is het uitsluiten van eventuele lichamelijke klachten erg belangrijk.
Is er geen lichamelijke reden aanwijsbaar? Dan komt het gedrag mogelijk voort uit verveling of frustratie. Dit is uiteraard een stuk lastiger te achterhalen. Ga voor jezelf goed na of er veranderingen in de leefsituatie van het dier hebben plaatsgevonden. Is er mogelijk een dier bijgekomen? Krijgt je konijn ineens andere aandacht? Of zijn de leefomgeving of voeding veranderd? Allen kunnen van invloed zijn. Kun je echter niet achterhalen wat de oorzaak is, dan zou het bezoeken van een gedragstherapeut voor dieren oplossing kunnen bieden.