Katten communiceren met hun staart

Soms zwiepen ze wild met de staart in het rond, soms lijkt je kat wel te kwispelen en ineens wordt de staart heel dik. Voor baasjes van katten zijn deze situaties heel herkenbaar. Maar heb je er ooit bij stilgestaan wat het bewegen van de staart van je kat betekent en zegt over de mood van je kat? In dit artikel aandacht voor hoe katten met hun staart communiceren.

Katten communiceren wel!

Katten kunnen niet praten, maar op hun manier communiceren ze wel. In plaats van hun stem gebruiken ze daarbij hun lichaam om duidelijk te maken wat ze willen en hoe ze zich voelen. Als een kat zijn lichaam groter of kleiner maakt of de haren opzet, betekent dit dat hij angstig is. Ook een rechtopstaande staart en platte oren geven aan dat je kat bang is. Snort of spint je kat, dan geeft hij aan zich lekker te voelen. Toch geldt dit niet altijd. Katten snorren soms ook als ze hulp nodig hebben of niet lekker in hun vel zitten, met het snorren proberen ze een lekker gevoel op te roepen. Ten slotte geeft hij vriendelijkheid ook aan door kopjes te geven en soms te miauwen.

De staart

Wat de stem is voor mensen, is de staart voor katten. Door de staart van je kat te ‘lezen’, kun je erachter komen hoe hij zich voelt. Zwaait hij bijvoorbeeld met zijn staart? Maak je dan maar uit de voeten, want dat geeft aan dat je kat geïrriteerd is.

Sommige baasjes verwarren onterecht het zwaaien van de staart met kwispelen. Als je kat echt bang is, is dat ook aan de staart te zien. Hij loopt dan namelijk letterlijk met zijn staart tussen de benen weg. Ook gebruikt je kat zijn staart om duidelijk te maken dat hij zich goed voelt. Trilt zijn staart bijvoorbeeld? Dan is hij enthousiast of nieuwsgierig. En staat zijn staart rechtop (zonder dat de staart dik is), dan geeft hij aan je aardig te vinden.

Communicatie met de staart

  • Zwaaiende staart / kwispelen: je kat is geïrriteerd
  • Staart tussen poten: je kat is bang
  • Trillende staart: het dier is enthousiast of nieuwsgierig
  • Rechtopstaande staart: signaal dat je kat je aardig vind
  • Dikke, opgezwolle staart: boze, bange kat

Voortaan begrijp je nu veel beter hoe je kat zicht voelt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.