Kat afleren aan meubels te krabben

Katten krabben, dit is natuurlijk gedrag wat daardoor ook nooit af te leren is. Maar dat je kat zijn nagels scherpt aan je meubels wil je natuurlijk wél voorkomen! Voor veel katteneigenaren is het krabben aan meubels echter heel herkenbaar gedrag. Gelukkig zijn er effectieve methoden om dit gedrag af te leren, waarover hieronder meer.

Krabben is niet af te leren

Krabben is natuurlijk gedrag dat in de genen van de kat zit. Het heeft positieve impact op het lichaam van het dier en zorgt dat nagels en spieren in goede conditie blijven. Daarnaast bakent een kat door te krabben territorium af. Er zijn dus verschillende redenen dat krabben bij katten gezond gedrag is. Omdat het gedrag is dat in de genen van het dier zit, is het ook nog eens niet af te leren. Gelukkig is het wel te sturen.

Straffen niet de juiste methode

Omdat krabben natuurlijk gedrag is, is het nooit volledig af te leren. Een kat moet kunnen krabben. Omdat het echter in de genen zot is straffen geen goede methode om te zorgen dat niet je meubels mikpunt worden. Wanneer je straft voor natuurlijk gedrag dat genetisch bepaald is, zul je geen succes hebben. Wat in dit geval wel helpt is voldoende afleiding creëren en zorgen dat er alternatieven zijn die veen interessanter zijn voor je kat om de nagels aan te scherpen.

Krabpaal of speelobject

De perfecte afleiding voor je kat is zijn eigen krabpaal of klimtoestel. Voor veel katten onweerstaanbaar en hebben ze een sterke aantrekkingskracht. En deze accessoires zijn ook nog eens gemaakt om zich lekker op uit te leven. Hieronder een aantal tips voor de beste plaatsing:

  • plaats de krabpaal op een goed bereikbare plaats. Wanneer je kat te veel moeite moet doen om de paaltje te bereiken zal het dier de paaltje eerder links laten liggen en voor je bank of stoelen gaan.
  • zorg dat de krabpaal van voldoende grootte is. Een kat rekt zich graag uit. Zorg dat hij hiertoe in staat is en dat de krabpaal hoog genoeg reikt.
  • heeft je kat een favoriete slaapplaats? Zorg dat de krabpaal binnen pootbereik staat! Wanneer het dier wakker wordt is het eerste wat ie wil vaak even uitrekken en een spieren even goed rekken.
  • kies voor een paaltje of speelobject dat bekleed is met materialen die niet gemaakt zijn van zachte stof of vloerbedekking. Dit kan te veel lijken op de bekleding van je meubels.
  • zorg dat iedere kat zijn eigen krabpaal heeft. Ze hebben graag een eigen plekje waar ze hun eigen geur verspreiden. Om te voorkomen dat toch andere objecten gebruikt worden creëer je dus beter voor iedere kat een eigen krabplaats.
  • bevestiging, ook erg belangrijk. Niet zelden worden krabpalen als complete bewegingstoestellen gebruikt om lekker aan te hangen. Stevige montage is dan erg belangrijk zodat je kat zich niet kan bezeren.

krabpalen
Op zoek naar een krabpaal? Ontdek hier welke soorten er zijn en welke soort het best past bij jouw kat en interieur. Met deze handige tips kies je de beste krabpaal!
Alles over krabpalen

Leren de krabpaal te gebruiken in plaats van je meubels

Dit doe je door de keuze voor de krabpaal interessanter te maken dan de meubelen. De kat een handje helpen door hem er met zijn pootjes tegenaan te duwen heeft geen zin. In plaats daarvan breng je beter een aantrekkelijke geur aan op de paal. Bepaalde kruiden hebben een sterke aantrekkingskracht op katten. Spray er valeriaangeur op of gebruik kattenkruid. Des te aantrekkelijker de krabpaal voor je kat is, des te groter de kans is dat je kat hem zal gebruiken in plaats van je meubels.


Trixie Catnip speelspray Trixie Catnip speelspray

Voorkomen dat je kat meubels krabt

Nu er aantrekkelijke alternatieven voor de meubels gecreëerd zijn(krabpaal), is het zaak van de meubels onaantrekkelijke krabobjecten te maken. Hang een deken met gladde stof over je meubels of zorg op een andere manier dat de stof niet aantrekkelijk is. Bevestig bijvoorbeeld een stuk plastic op de plaats waar je kat normaal gesproken graag krabt. Door de onaantrekkelijke structuur zal je kat deze plek voortaan links laten liggen en op zoek gaan naar een aantrekkelijkere plek: met een beetje sturing de krabpaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.