Socialisatie van je puppy

Het socialiseren van pups is zeer belangrijk. Pups die onvoldoende socialiseren worden later probleemhonden. Met socialisatie wordt bedoeld het aanpassen van de pup aan de normen van mensen, dieren en dingen waarmee hij samenleeft. Het is belangrijk om alleen een hond te kopen bij een fokker die al de eerste aanzet daartoe heeft gegeven.

Socialisatie = De hond aanleren hoe hij zich moet gedragen

Door een hond goed te socialiseren voorkom je probleemgedrag in de toekomst. Honden leren dingen veel sneller aan dan af. En omdat jonge hondjes zeer snel leren, is het van belang om ze direct aan te leren hoe ze zich moeten gedragen. Daarbij is hij aangewezen op jou. Jij bent de roedelleider.

Vanaf de 3e tot 12e week intensief socialiseren

Wat is de beste periode om te beginnen met socialisatie van pups? Je kunt daarmee al vanaf de derde week beginnen. De pups zijn dan zeer nieuwsgierigheid en ondernemend. De nieuwsgierigheid en interesse in dingen begint vanaf de 7e week af te nemen. Je zult merken dat ze steeds terughoudender reageren op nieuwe dingen en gebeurtenissen. Neem hem vanaf de 3e week met regelmaat mee naar de stad en laat hem wennen aan alle alledaagse dingen.

Omgaan met mensen en kinderen

In deze periode is het erg belangrijk dat de pup regelmatig vreemde mensen ontmoet en kinderen. Vraag aan volwassenen en kinderen of ze de pup willen aaien. Neem de pup ook mee naar het puppycursus. Daar komt het niet alleen veel nieuwe mensen tegen maar ook soortgenoten!

Omgaan met andere honden en dieren

Laat je hond in de socialisatieperiode vaak omgaan met andere honden. Hij leert op deze manier het gedrag van andere honden begrijpen. Neem hem ook eens mee naar de kinderboerderij of dierentuin.

Wennen aan de dagelijkse dingen

In en buiten het huis zijn er voor je pup ook allerlei nieuwe dingen aan te leren. Zo moet hij leren omgaan met stofzuigers, muziek (ook muziekinstrumenten), lawaai van de kinderen, het dichtslaan van de deuren in huis en ga zo maar door. Laat hem in aanraking komen met alle zaken die mogelijk stressvol voor hem kunnen zijn. Maar laat hem wel voorzichtig wennen en doe niet alles in een keer

Een gedachte over “Socialisatie van je puppy

  • 4 februari 2018 om 11:49
    Permalink

    In het artikel staat dus dat de socialisatie bij de fokker begint. Als je al onderzocht hebt welk ras het beste bij je past, zoek dan een fokker die vanuit het nest al de nodige socialisatie in gang heeft gezet. De fokken moet al vanaf de derde week daarmee beginnen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.