Gevaar van druiven voor katten

Je kat houdt van spelen en rent graag achter van alles aan. Daarom geef je een druif. Leuk! Kan het beestje zich lekker uitleven. Maar realiseer je dat dit helemaal fout kan aflopen. Druiven zijn zeer giftig voor katten!

Het gevaar van druiven

Wat precies zo slecht aan druiven is, is niet helemaal bekend. De meeste katten eten geen druiven, een vergiftiging komt om die reden niet veel voor. Maar dat druiven gevaarlijk en zeer giftig zijn is wel bekend.
Ook is niet bekend welke hoeveelheid druiven een kat moet binnenkrijgen, willen de gevolgen merkbaar zijn. De minimale giftige hoeveelheid is onbekend. Om die reden wordt geadviseerd na iedere inname aangeraden actie te ondernemen.

Acute nierfalen

Druiven kunnen acute nierfalen veroorzaken bij katten. Welke stof in de druif hiervoor zorgt is onbekend. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de schade die dit fruit kan aanrichten. Bij acute nierfalen houden de nieren op met werken. Directe behandeling is nodig, anders kan het fataal aflopen voor het dier.

Welke symptomen moet je op letten?

Acute nierfalen uiten zich voornamelijk in plots overmatig drinken en veel plassen. Daarnaast kan de eetlust afnemen of wordt het dier traag en lusteloos. Raadpleeg bij deze symptomen zeker een dierenarts. Nierfalen kunnen dodelijk zijn.

Welke druiven? En rozijnen? Hoe zit het daarmee?

Alle druiven kunnen kwaad, maar in het speciaal lijken rode druiven gevaarlijk te zijn. De velletjes en pitten lijken het gevaarlijkst. Extra voorzichtig moet je zijn met rozijnen omdat deze hoge concentratie van giftige stoffen lijken te bevatten.
Omdat druiven en rozijnen in veel producten verwerkt zijn, dient ook goed opgelet te worden met bijvoorbeeld appeltaart, yoghurt met rozijnen, rozijntjes voor kinderen en bijvoorbeeld druivensap of wijn.

Mijn kat heeft een klein stukje druif op, wat nu?

Zelfs een klein stukje kan al kwaad. Iedere kat reageert er anders op. Wanneer je kat ook maar een snipper druif op heeft kun je daarom het best zo snel mogelijk naar de dierenarts toe. Deze zal proberen de kat te laten braken zodat het stukje druif er weer uit komt. Snel handelen is belangrijk, de giftige stoffen zijn dan nog niet (volledig) in het lichaam opgenomen. Mogelijk dient de dierenarts nog een middel toe om de opname van de gifstoffen in het lichaam zo veel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld Norrit, dat gifstoffen bindt en daarmee opname in het lichaam verhindert.

Bij aanwezige symptomen kan het zijn dat het dier even bij de dierenarts moet blijven en mogelijk een infuusbehandeling zal moeten ondergaan.

Eventueel vervolgonderzoek

Om bij afwezige of vage klachten te achterhalen of er daadwerkelijk nierschade ontstaan is, kan een bloedonderzoek na een week uitsluitsel bieden. De nierfunctie kan zo getest worden. Daarnaast kan ook via de urine getest worden of de nieren naar behoren functioneren. Zo weet je zeker of het dier extra behandeling nodig heeft of dat er geen schade opgetreden is.

Onbekend probleem

Omdat het niet heel gebruikelijk is dat katten druiven eten kan het zijn dat de dierenarts behandeling niet nodig acht. Niet iedere arts is bekend met het gevaar van dit fruit voor katten. Vraag in dat geval of de arts het landelijk vergiftigingscentrum wil raadplegen. Deze instantie kan het risico en de ernst bevestigen. Daarnaast kun je beter het zekere voor het onzekere nemen; je wil natuurlijk niet achteraf met het gevoel zitten “had ik maar wel actie ondernomen” wanneer de kat er toch wat aan overhoudt.

Onderzoek

Omdat er nog niet veel bekend is over welke stoffen exact voor de schade zorgen wordt momenteel onderzoek gedaan naar het effect van dit fruit op katten. Dit onderzoek moet meer inzicht geven over de giftige stoffen, de minimale hoeveelheid die giftig is etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.