Kerst: de risico’s voor hond, kat en andere huisdieren

Het is weer de tijd van Kerst, de gezelligste tijd van het jaar! En ook een tijd waar lekker eten, veel versieringen en natuurlijk kaarsjes. Maar ook de tijd dat extra alertheid met huisdieren noodzakelijk is. Veel kerstversiering kan namelijk gevaarlijk of zelfs giftig zijn voor honden en katten. Hierbij een aantal punten waarop je zeker moet letten!

Veel kerstplanten zijn giftig voor huisdieren

Kijk goed uit met kerstplanten. Ze zien er leuk uit met de felle kleuren en besjes, maar deze leveren juist gevaar voor verschillende huisdieren. Planten met bessen (hulst, maretak) zijn meestal gevaarlijk voor dieren, deze bessen zijn giftig voor veel (huis)dieren. Wat veel mensen ook niet weten is dat naalden van veel bomen (dus ook kerstbomen) ook erg slecht zijn voor honden en katten. Ze zijn niet alleen scherp, maar bevatten eveneens giftige stoffen. En de populaire kerstster is eveneens een zeer giftige plant. Plaats deze altijd goed buiten bereik van dieren!

Kerstlekkernijen, buiten bereik!

Chocolaatjes, bij veel huishoudens zijn de kerstdagen niet compleet zonder deze lekkernij. Maar let hier goed mee op! Chocolade is voor veel dieren erg giftig. Huisdieren als honden en katten kunnen hier zelfs aan overlijden. Zet ze daarom niet zomaar op tafel, maar houd ze buiten bereik van dieren. Pas daarnaast ook op met suikergoed, macadamia nootjes, druiven (en rozijnen) en alcoholische dranken. Allen niet goed en mogelijk zelfs erg gevaarlijk voor dieren! Ook geen goed idee: kerstkransjes of zuurstokjes in de boom. Want dan heb je kans dat je jouw hond niet onder, maar in de boom aantreft!

Kerstversiering

En dan is er nog de kerstversiering! Onmisbaar voor een sfeervolle aankleding van het huis, maar potentiëel gevaarlijk voor huisdieren. Kijk goed uit met kaarsen, de vacht van dieren vat snel vlam. Plaats kaarsen buiten bereik of kies voor nep-kaarsen. Kerstballen in de kerstboom hebben een grote aantrekkingskracht op vooral katten, maar ook honden. Wanneer een glazen kerstbal op de grond valt kunnen de scherven lelijke verwondingen opleveren. Kies daarom bij voorkeur voor plastic ballen of hang de versieringen hoog genoeg zodat je dieren er niet bij kunnen. Daarnaast zijn versieringen in vorm van slingers ook mogelijk gevaarlijk. Dieren kunnen erin verstrikt raken en engelenhaar bevat bijvoorbeeld glasvezel. Hang deze daarom buiten bereik van dieren. Kijk tot slot ook goed uit met kerstboomverlichting en elektrische verlichtingssnoeren. Wanneer deze bewegen hebben ze grote aantrekkingskracht op katten en knaagdieren.

Voor iedereen een leuke kerst

Wanneer je goed op let is kerst voor jou en al je huisdieren een groot feest! Hieronder een samenvatting van de tips:

  • kijk uit met vuur: kies voor nep-kaarsen of plaats ze op een veilige plaats
  • veel kerstplanten zijn giftig voor dieren, plaats ze op een veilige plaats
  • hang kerstversiering buiten bereik van huisdieren
  • hang glazen ballen hoog in de boom of kies voor onbreekbare kunststof kerstballen
  • kijk uit met stroomdraden van kerstboomverlichting
  • pas op met kerstlekkernijen als chocolade, suikergoed en bepaald fruit – houdt ze buiten bereik van huisdieren

Heeft je hond, kat, konijn of ander huisdier toch iets binnen gekregen waar je over twijfelt? Raadpleeg altijd een dierenarts! Gelukkig hebben de meeste dierenartsen een noodnummer dat ook tijdens de feestdagen bereikbaar is.
Tot slot: geniet allemaal van de feestdagen, fijne kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *