Blaasontsteking bij katten

Blaasontsteking kan ook voor katten een vervelende aandoening zijn. Je kat kan er veel last van krijgen en zal zich niet goed voelen.

Heeft mijn kat blaasontsteking?

Blaasontsteking bij katten is te herkennen aan veranderingen in gedrag. Veelvoorkomende gedragsveranderingen zijn plotseling plassen naast de kattenbak. Daarnaast kan veelvuldig likken in de schaamstreek eveneens een teken zijn dat je kat last heeft van blaasproblemen. In sommige gevallen zal een beetje bloed bij de plas van het dier te zien zijn. Het is belangrijk dat wanneer je vermoed dat je dier last heeft van zijn blaas direct een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan uitsluitsel geven en eventuele behandelmethoden adviseren.

Hoe ontstaat blaasontsteking bij katten?

Wat de precieze reden is dat blaasontsteking ontstaat bij katten is niet duidelijk. Er zijn echter wel een aantal kenmerken die de kans op een blaasontsteking vergroten:

  • Weinig beweging: beweegt je kat weinig? Dan lijkt de kans op blaasontsteking groter.
  • Zwaarlijvig: katten met overgewicht hebben een vergrote kans om blaasontsteking op te lopen.
  • Stress: ook dit lijkt mee te spelen in de ontwikkeling van blaasontsteking
  • Katers: katers hebben een grotere kans op blaasontsteking. Dit komt door hoe de urinewegen zich in het lichaam bevinden.

Hoe voorkom ik blaasontsteking bij mijn kat?

De belangrijkste manier om de kans op het ontwikkelen van blaasontsteking bij je kat te verkleinen is door altijd te zorgen voor voldoende vers en schoon drinkwater voor je dier. Vervuild water is niet alleen niet lekker, maar kan ook zorgen voor gezondheidsproblemen.

Zorg daarnaast ervoor dat je kat altijd zijn of haar behoefte gemakkelijk kan doen. De kattenbak dient altijd snel en goed bereikbaar te zijn voor je kat. De bak met regelmaat verschonen is ook belangrijk. Op deze manier voorkom je dat bacteriën zich ontwikkelen en je huisdier zijn behoefte moet doen op een vieze, onhygiënische plaats.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *