Blaasontsteking bij katten

Blaasontsteking kan ook voor katten een vervelende aandoening zijn. Je kat kan er veel last van krijgen en zal zich niet goed voelen. Maar hoe herken je of je kat last heeft van zijn blaas? En hoe kun je voorkomen dat je kat last van een blaasontsteking zal krijgen? In dit artikel antwoord op al deze vragen!

Symptomen

Blaasontsteking bij katten is te herkennen aan veranderingen in gedrag. Veelvoorkomende gedragsveranderingen zijn plotseling plassen naast de kattenbak of moeite hebben met plassen. Daarnaast kan veelvuldig likken in de schaamstreek eveneens een teken zijn dat het dier last heeft van blaasproblemen. In sommige gevallen zal een beetje bloed bij de plas van het dier te zien zijn. Het is belangrijk dat wanneer je deze symptomen herkent en vermoed dat je kat last heeft van zijn blaas direct een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan uitsluitsel geven en eventuele behandelmethoden adviseren. Indien je er tijdig bij bent kan voorkomen worden dat het dier er mogelijk chronisch of terugkerend last van krijgt en dat de kosten voor behandeling hoog oplopen.

Hoe ontstaat blaasontsteking bij katten?

Wat de precieze reden is dat blaasontsteking ontstaat bij katten is niet duidelijk. Er zijn echter wel een aantal kenmerken die de kans op een blaasontsteking vergroten:

  • Weinig beweging: beweegt je kat weinig? Dan lijkt de kans op blaasontsteking groter.
  • Zwaarlijvig: katten met overgewicht hebben een vergrote kans op deze aandoening.
  • Stress: ook dit lijkt mee te spelen in de ontwikkeling van blaasontsteking.
  • Katers: katers hebben een grotere kans op blaasontsteking. Dit komt door de manier waarop de urinewegen zich in het lichaam bevinden.

Behandeling

Het belangrijkst is dat je direct naar een dierenarts gaat wanneer je blaasontsteking vermoedt. Neem je kat mee en laat het dier goed nakijken. Wanneer het inderdaad een een ontsteking aan de blaas is kan de dierenarts een goed behandelingsplan opstellen en de juiste medicijnen voorschrijven. Mogelijk moet je de medicijnen gedurende een periode zelf toedienen.

Blaasontsteking bij je kat voorkomen

De belangrijkste manier om de kans op het ontwikkelen van blaasontsteking bij je kat te verkleinen is door altijd te zorgen voor voldoende vers en schoon drinkwater voor je dier. Vervuild water is niet alleen niet lekker, maar kan ook zorgen voor gezondheidsproblemen. Ververs het drinkwater daarom met regelmaat, meerdere keren per dag.

Zorg er daarnaast voor dat je kat altijd zijn of haar behoefte gemakkelijk kan doen. De kattenbak dient altijd snel en goed bereikbaar te zijn voor je kat. De bak met regelmaat verschonen is ook belangrijk. Op deze manier voorkom je dat bacteriën zich ontwikkelen en je huisdier zijn behoefte moet doen op een vieze, onhygiënische plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.