Cane corso – imposant hondenras

De Cane Corso in een hond die veel beweging nodig heeft. Van nature zijn deze honden erg waakzaam. Zijn afkomst is niet helemaal zeker, volgend sommigen vindt het ras zijn herkomst in Italiaanse vecht en krijgshonden, volgens anderen is de Cane Corso afstammeling van een zachter ras. Van origine werd het ras voornamelijk gefokt op waak-eigenschappen. De honden werden dan ook voornamelijk ingezet als bewaker van kuddes tegen wolven en als waakhond om ongewenste gasten van het erf te weren. Tegenwoordig is het een populaire hond die op meerdere manieren ingezet wordt.

Geschikt als waakhond en huisdier

Cane Corso’s zijn uitstekende waakhonden. Ze zijn van nature waakzaam en kunnen door hun gespierde en dominante voorkomen intimiderend overkomen. Agressief zijn ze echter beslist niet. Wanneer dit hondenras ingezet wordt als waakhond is het raadzaam twee honden te nemen. Het ras heeft namelijk ook flink wat beweging nodig. Wanneer hij een speelmaatje heeft kunnen ze tijdens wat rustigere momenten samen spelen.

Niet alleen als waakhond is dit hondenras uitermate geschikt, ook als gezelschapsdier is de Cane Corso een mogelijkheid. Ze kunnen namelijk goed overweg met kinderen. Raadzaam is het echter wel de hond in dat geval van pups af aan te laten wennen aan kinderen. Gelukkig leren ze snel en is het leren wennen aan kinderen gemakkelijk.

Opvoeding

Door zijn hoge mate van intelligentie is het aanleren van gedrag en gewoonten gemakkelijk. Echter, verkeerd gedrag leert de hond ook snel aan. Afleren van gedrag is een stuk lastiger, wees daarom tijdens het opvoeden bewust van welk gedrag je op latere leeftijd ook nog wenselijk vindt en welk gedrag juist niet. Een pup op de bank of op schoot is natuurlijk leuk, maar een volwassen hond van 50 kilo wil je liever niet meer op de bank hebben. Zorg dat je dit soort gedrag dus niet aanleert.

Wees ook niet te dringend met je commando’s. Wanneer iets dwingend gecommandeerd wordt zal een Cane Corso minder snel naar je luisteren. Wanneer je hond echter voor je aan de slag mag, zal hij goed luisteren en graag voor je klaarstaan.

Lichaamsbouw

Cane Corso’s zijn honden die vrij fors zijn. Ze hebben een stevige lichaamsbouw, een grote kop en korte overeind staande oren. De ogen zijn donker gekleurd en kunnen indringend en intimiderend kijken. Door zijn voorkomen en felle blik is een Cane Corso een ideale waakhond.
Een volwassen Cane Corso wordt ongeveer tussen de 62 en 70 centimeter hoog (schofthoogte). Een volgroeid teefje blijft iets kleiner met een schofthoogte tussen de 58 en 66 cm. Het gewicht van een volwassen reutje bedraagt tussen de 45 en 50 kilo. Een volwassen teefje is wat lichter met een gewicht tussen de 40 en 45 kilo.

Vacht

De vacht van een Cane Corso bestaat uit korte haren die zeer dicht op elkaar zitten. De kleur is meestal donkergrijs of zwart, al komen andere kleuren ook voor.

Karakter

De Cane Corso is een bijzonder waaks hondenras dat werkelijk nergens en voor niemand bang is. Ze houden graag alles in de gaten en zijn zeer gericht op het welzijn van hun baas. Hierom is de Cane Corso naast als gezelschapshond ook zeer geschikt als waakhond. Het is een hond die graag werkt, erg intelligent is en daardoor snel leert.

Verzorging

Behalve veel beweging heeft de Cane niet heel veel verzorging nodig. Door de dichte vacht met korte haren is weinig verzorging nodig. Door het waakse karakter is het wel belangrijk dat je duidelijk maakt wie de baas is. Structuur aanbrengen in gewoontes helpt hierbij goed.

Veel beweging

Wees je ervan bewust dat dit hondenras veel beweging nodig heeft. Er is wel wat meer nodig dan een paar wandelingen per dag. Houdt er dus rekening mee dat je voldoende tijd hebt voor uitgebreide wandelingen wanneer je dit type hond in huis haalt. Alleen thuis laten kan, maar niet te lang.

Rasnaam Cane Corso
Ras formaat middelgrote hondenrassen
Afkomst Italië
Andere benamingen ras Italiaanse hofhond
SCHOFHOOGTE
  • Reu: 62 tot 70 cm.
  • Teef: 58 tot 66 cm.
GEWICHT
  • Reu: tussen de 45 en 50 kilo.
  • Teef: tussen de 40 en 45 kilo.
TYPE HOND Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden/Bergtype Molosser
– waken
VACHT kortharig
levensverwachting 10 tot 12 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *