Angst voor vuurwerk bij katten verminderen

Het einde van het jaar is voor veel huisdieren een angstige en onrustige tijd, zo ook voor veel katten. Het knallen en flitsen van vuurwerk kan angstige reacties oproepen. Gelukkig is de angst vaak weg te nemen door de kat hierop te trainen met behulp gedragstraining.

Gedragstraining is echter tijdsintensief: gedrag is niet in een paar dagen afgeleerd. Om deze reden dient tijdig gestart te worden. Ben je dat niet en staat oud en nieuw al weer voor de deur? Hieronder vindt je een aantal tips waarmee je je kat direct een stuk rustiger maakt.

Tips vermindering van de angst voor vuurwerk

Door een kat op zijn gemak te stellen is de angst gemakkelijk voor een groot deel weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een verdamper die een geurstof verspreid die moederkatten bij geboorte ook afgeven. Deze stof is door mensen niet merkbaar, maar stelt een onrustige kat gerust. Een verdamper steek je in het stopcontact en werkt gedurende ongeveer een maand. Hij kan dus prima al een tijdje voor de jaarwisseling ingezet worden.

Beaphar CatComfort Verdamper

Beaphar CatComfort Verdamper

medpets logo € 19,95 (€ 14,95 navulling)
Bekijken

Een alternatief is gebruik van een medicijn dat de kat kalmeert en angstgevoel ban de kat onderdrukt. Verschillende middelen zijn verkrijgbaar via de dierenarts of gewoon online. Lees goed de verpakking en bijsluiter. In veel gevallen dient tijdig gestart te worden met de kuur voor optimale werking. Daarnaast kan je kat suffig worden van de medicijnen. Let daarom goed op de dosering.

Tot slot zijn jouw aanwezigheid en omgevingsgeluid factoren die je kat kunnen kalmeren. Laat je angstige kat met de jaarwisseling daarom niet alleen thuis en zorg voor omgevingsgeluid van de televisie of radio. Maar zorg er dan wel voor dat er geen vuurwerkgeluiden op de radio zijn. Tot slot, zet de verlichting aan, dit voorkomt schrikreacties door flitsen van vuurwerk.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *