Angst voor vuurwerk bij katten verminderen

Het einde van het jaar is voor veel huisdieren een angstige en onrustige tijd, zo ook voor veel katten. Het knallen en flitsen van vuurwerk kan angstige reacties oproepen. Gelukkig is de angst vaak weg te nemen door de kat hierop te trainen met behulp gedragstraining.

Gedragstraining is echter tijdsintensief: gedrag is niet in een paar dagen afgeleerd. Om deze reden dient tijdig gestart te worden. Ben je dat niet en staat oud en nieuw al weer voor de deur? Hieronder vindt je een aantal tips waarmee je je kat direct een stuk rustiger maakt.

Tips vermindering van de angst voor vuurwerk

Aangezien je een kat niet gerust kunt stellen door ze te vertellen dat er niets aan de hand is, zijn hieronder een aantal tips om je kat wél rustig de jaarwisseling door te brengen:

Geurtherapie

Door een kat op zijn gemak te stellen is de angst gemakkelijk voor een groot deel weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een verdamper die een geurstof verspreid die moederkatten bij geboorte ook afgeven. Deze stof is door mensen niet merkbaar, maar stelt een onrustige kat gerust. Een verdamper steek je in het stopcontact en werkt gedurende ongeveer een maand. Hij kan dus prima al een tijdje voor de jaarwisseling ingezet worden.


Beaphar CatComfort verdamper Beaphar CatComfort verdamper

Gebruik

Minimaal 1 week voor oud en nieuw wordt de verdamper in een stopcontact geplaatst, in de ruimte waar het dier het meest verblijft of slaapt. Vrij snel daarna gaat het dier zich beschermd en rustig voelen, zonder dat hij of zij suf wordt.

Eventueel kan op de mand of het kussen gedurende de nacht van het vuurwerk D.A.P. of FELIWAY Spray worden gespoten, voor een extra geruststellend effect. De verdamper wordt nog minimaal 1 week na oud & nieuw in het stopcontact gelaten.

Medicijnen

Een alternatief is gebruik van een medicijn dat de kat kalmeert en angstgevoel ban de kat onderdrukt. Verschillende middelen zijn verkrijgbaar via de dierenarts of gewoon online. Lees goed de verpakking en bijsluiter. In veel gevallen dient tijdig gestart te worden met de kuur voor optimale werking. Daarnaast kan je kat suffig worden van de medicijnen. Let daarom goed op de dosering.

Vertrouwde, veilige omgeving

Jouw aanwezigheid en omgevingsgeluid zijn factoren die je kat kunnen kalmeren. Laat je angstige kat met de jaarwisseling daarom niet alleen thuis en zorg voor omgevingsgeluid van de televisie of radio. Maar zorg er dan wel voor dat er geen vuurwerkgeluiden op de radio zijn. Zet de verlichting aan, dit voorkomt schrikreacties door flitsen van vuurwerk.

Tijdig “schuilplaatsen” creëeren

Door al vroeger in het jaar (november/december) goede schuilplaatsen te creëren kan de kat er ruim voor de jaarwisseling vertrouwd mee raken, weet hij ze tegen die tijd gemakkelijk te vinden, en hebben de plekken zijn eigen geur. Dit werkt voor katten geruststellend.

Houd je kat een paar dagen binnen

Gaat je kat normaal altijd lekker naar buiten wanneer hij wil? Tijdens de jaarwisseling doe je er verstandig aan het dier even een paar dagen binnen te houden. Doe dit vanaf een paar dagen voor oud en nieuw tot en met nieuwjaarsdag. Een aantal dagen voor de jaarwisseling begint het namelijk vaak al flink te rommelen. Doe het kattenluikje dicht en zet er eventueel iets voor. Belangrijk: zorg wel dat je als je normaal geen kattenbak hebt staan, je deze wel even neerzet en je kat hier tijdig aan laat wennen. Ditzelfde geldt voor eventueel drinkwater.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.