Walvis van 13,5 meter aangespoeld in Zeeland

Op het strand van Domburg is vrijdagmorgen een walvis aangespoeld. Het gaat om een volwassen potvis-mannetje van ruim 13 meter lang. Bij het aantreffen van de vis was het dier reeds overleden. De politie heeft het gebied rondom de walvis afgezet om nieuwsgierigen op afstand te houden.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Utrecht betreft de aangespoelde potvis een mager exemplaar. Het dier was waarschijnlijk nog in leven toen het op het strand spoelde en is vermoedelijk in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. De buitenkant vertonen verwondingen die lijken op schaafplekken. Dit duidt erop dat het dier nog in leven was toen het aanspoelde.

Onderzoek naar doodsoorzaak

Vrijdag is door onderzoekers van Naturalis in Leiden en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan om te achterhalen wat de doodsoorzaak is. Deze werkzaamheden worden vanmorgen weer hervat. Het dier wordt in de tussentijd bewaakt en goed in de gaten gehouden of het dier niet wegspoelt met vloed.

Wanneer het onderzoek is afgerond zal het kadaver geborgen worden. Wanneer dit is, is nog niet duidelijk. Wanneer dit gebeurt neemt Naturalis het skelet van het dier mogelijk op in hun collectie.

Potvissen die aanspoelen in Nederland

Potvissen spoelen wel vaker aan, al blijft het gelukkig een zeldzame gebeurtenis. De afgelopen tien jaar gebeurde het twaalf keer eerder. De aangespoelde potvis in Domburg trekt dan ook veel publiek. “Veel mensen komen even een kijkje nemen om dit bijzondere dier met eigen ogen te aanschouwen. Het is een trieste aanblik.”

De reden dat potvissen in Nederland aanspoelen heeft er vaak mee te maken dat ze verzwakt of ziek zijn. Deze dieren zonderen zich dan af van de groep en verdwalen. Dit dier heeft sowieso de verkeerde afslag genomen. Potvissen horen niet thuis in de Noordzee voor Nederland. Dit water is te ondiep waardoor ze zich niet goed meer kunnen oriënteren. Ze vinden geen voedsel of spoelen aan doordat ze met stromingen in te ondiep water terecht komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.