Verkoeling voor je hond in de zomer

Zomer! Lekker warm, mooi weer en een heerlijk zonnetje staan voor de deur. Voor honden zijn de zomermaanden echter niet altijd een pretje. Door de dikke vacht kunnen honden hun warmte minder makkelijk kwijt. Ze kunnen het dan ook snel warm krijgen, iets om als hondeneigenaar goed rekening mee te houden! Om te voorkomen dat je huisdier oververhit raakt, is het dan ook van groot belang altijd voor voldoende verkoeling te zorgen.

Honden zweten niet

Mensen raken een deel van de lichaamswarmte kwijt door te zweten. Bij honden werkt dit anders: ze raken de warmte kwijt door te hijgen en via de voetkussentjes. Via de tong en de huid op de voetzooltjes kan warmte het lichaam verlaten, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Het oppervlak waar de warmte het lichaam kan verlaten is echter gering. Om deze reden is een hond gevoeliger voor oververhitting.

Gevaar van oververhitting

Oververhitting is bij warm weer een serieus gevaar voor dieren, zo ook voor honden. Wanneer de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger. Dit is gevaarlijk en kan zorgen voor medische problemen, zelfs met fatale gevolgen. Om die reden is het belangrijk tijdens warme weersomstandigheden maatregelen te treffen zodat je huisdier lekker koel blijft.

Voorkom oververhitting van je hond

Net als bij mensen krijgen honden het warm van inspanning. Houdt hier rekening mee tijdens hete zomerdagen. Kies voor een minder intensieve wandeling voor je hond en laat ze bijvoorbeeld niet aan de fiets meerennen. Kies in plaats daarvan voor een wandeling waarbij je hond lekker een frisse duik in een plas of sloot kan nemen. Dit biedt een heerlijke verkoeling voor je dier. Laat je hond absoluut niet achter in de auto, de temperatuur kan oplopen tot meer dan 50 graden, wat al snel fataal is.

  • Laat je hond niet achter in de auto
  • Maak een wandeling waarbij je hond een frisse duik kan nemen
  • Laat je hond niet meerennen met je fiets

Verkoeling voor honden met warm weer

Om te voorkomen dat je hond het té warm krijgt op zomerse dagen zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om het dragelijker te maken voor je trouwe viervoeter. Hieronder een aantal handige tips:

Hieronder meer informatie over deze tips inclusief een aantal handige producten om je hond de hitte door te helpen!

– Zorg voor schaduw

Misschien een inkoppertje, maar zorg altijd voor voldoende schaduwmogelijkheden voor je hond. Zorg dat het dier altijd een plekje uit de zon heeft waar hij ontspannen kan relaxen.

– Gebruik een koelmat

Een koelmat? Precies! Deze mat waar je hond lekker op kan liggen geeft verkoeling tijdens de warme dagen. De mat werkt zonder water, vriezer of elektriciteit en is dus volledig veilig! Ze zijn te gebruiken in bench, op bed, in mand en natuurlijk gewoon op de grond of in de tuin. De mat geeft urenlange verkoeling voor je hond.


Trixie cooling mat hond Koelmat voor honden

– Verzorging vacht

Misschien iets minder voor de hand liggend is de verzorging van de vacht. Zorg dat je voorafgaand aan warm weer de vacht van je hond niet scheert. De haren zorgen voor goede warmteregulering en isoleren het dier. Borstel de haren dagelijks voor een optimale vacht.

– Bescherm je hond tegen de zon

Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat je hond geen zon ziet op warme dagen, maar dit is vrijwel  niet te doen. Zeker bij honden met een minimale vacht kan het daarom verstandig zijn de huid in te smeren met speciale honden-zonnebrandcrème. Gebruik NOOIT zonnebrand voor mensen, deze bevat voor honden giftige bestandsdelen. Onderstaande zonnebrandcrème is speciaal ontwikkeld voor honden en dus veilig in gebruik:


Dermoscent sunfree zonnebrand voor hond en kat Dermoscent zonnebrand voor hond en kat

– Voldoende drinkwater van goede kwaliteit

Misschien wel de belangrijkste voor de warme dagen: zorg dat je hond altijd voldoende koel drinkwater beschikbaar heeft. Op warme dagen is het extra belangrijk dat het dier altijd toegang heeft tot voldoende water om uitdroging te voorkomen.

– Vermijd de grootste hitte

Zorg dat je hond op het warmst van de dag (tussen 11 en 15u) niet in de volle zon is. Dit is de warmste periode van de dag.

– Zwembadje voor je hond

De ultieme verkoeling is natuurlijk wel een zwembad in de tuin. Een zwembad speciaal voor je hond wel te verstaan! Onderstaande zwembaden zijn speciaal gemaakt voor honden en beschikbaar in verschillende formaten. Ze zijn extra stevig om de scherpe nagels van je hond te kunnen weerstaan. Fijne zomer!


Beeztees hondenzwembad Zwembad speciaal voor je hond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.