Wat is het verschil tussen een reptiel en een amfibie?

Wanneer is een dier nu een reptiel en wanneer een amfibie? Er zijn een aantal duidelijke verschillen.

Reptielen

Een reptiel is bedekt met een (zo goed als) vochtdichte laag van schubben of schilden. Deze bedekken en beschermen het dier. De hoornlaag is daarnaast aanzienlijk dikker dan die van amfibieën. Reptielen leven veelal op het land en hebben net als zoogdieren een longademhaling. De longen bevinden zich in de borst van het dier die hierdoor tijdens de ademhaling uitzet.

Bij de voortplanting hebben mannetje en vrouwtje direct contact. Na bevruchting worden de bevruchte eieren op land gelegd. De jongen worden gedurende hun tijd in het ei beschermd door de harde schaal van het ei. Wanneer ze naar buiten kruipen hebben ze direct hun uiteindelijke vorm.

Amfibie

Amfibieën hebben een veel dunnere huid die niet bedekt is met schubben. De huid is daarnaast ook niet volledig waterdicht, maar bevat veel klieren die de huid vochtig houden. Om goed vochtig te blijven zijn amfibieën daarom veel in het water te vinden. Ademhaling vindt plaats via longen en door de huid. De verhouding verschilt per soort, sommige salamanders hebben geen longen en ademen uitsluitend via de huid.

De voortplanting vind plaats zonder direct contact tussen mannetje en vrouwtje. Na bevruchting worden de eitjes in het water gelegd. De eieren van een amfibie hebben in tegenstelling tot die van reptielen geen harde schaal hebben. Uit de eitjes kruipen larven die eerst nog een gedaanteverandering doorstaan alvorens ze hun uiteindelijke vorm zullen krijgen. Een goed voorbeeld is een kikker, waarbij de eiertjes (kikkerdril) in een sloot gelegd worden. Hier komen kikkervisjes uit, die vervolgens uitgroeien tot volwaardige kikkers.

Samengevat is het volgende onderscheid te maken tussen reptielen en amfibieën

Reptiel Amfibie
Leefomgeving Voornamelijk land Voornamelijk water
Huid Dikke hoornlaag met vochtdichte laag van schubben of schilden Gladde huid met veel klieren die het oppervlak vochtig houden
Ademhaling Via longen Via longen en huid; verhouding verschilt per soort
Voortplanting Direct contact tussen mannetje en vrouwtje Geen direct contact tussen mannetje en vrouwtje
Geboorte Uit ei met harde schaal Uit zachte eitjes gelegd in water
Groei Geboren met uiteindelijke vorm, wordt alleen groter Ondergaat gedaanteverandering tijdens de ontwikkeling

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.