Overgewicht bij honden

Je hond net dat beetje extra voer of een extra stukje kaas geven, de verleiding is soms groot. Zeker wanneer je weet hoe enthousiast hij erop zal reageren. Maar is het wel zo verstandig je hond te veel lekkers te geven? Wat zijn de gevolgen? Wat zijn de gevaren van overgewicht bij honden?

Wanneer heeft een hond overgewicht?

Het is absoluut geen ramp wanneer een hond met een klein laagje vet rondloopt. Bij koud winterweer zal dit je hond zelfs wat extra warmte opleveren. Wanneer wel problemen kunnen ontstaan is wanneer een hond meer dan tien procent meer weegt dan het normale gewicht. Vanaf dit punt wordt dan ook gesproken van overgewicht. Wanneer het extra gewicht boven de twintig procent uitkomt, wordt de hond zwaarlijvig genoemd.

Problemen bij overgewicht

Een hond met een sportief lichaam of een volgens de rasnormen uitziende hond wordt veelal als ideaal gezien. Overgewicht bij een hond wordt door velen dan ook als niet mooi ervaren. Belangrijker nog, overgewicht of zwaarlijvigheid zorgt voor fysieke problemen bij het dier. Het extra gewicht is een belasting voor pezen en gewrichten, met ontstekingen als mogelijk gevolg. Daarnaast neemt de kans op stofwisselingsziekten toe en verzwakt het immuunsysteem naarmate het gewicht oploopt. Hierdoor worden ze kwetsbaarder voor infecties.

Buiten de medische problemen die kunnen optreden, gaat natuurlijk ook de conditie van je viervoeter achteruit. Je zult merken dat het dier vaker rustpauzes nodig heeft tijdens de wandeling of spelen met andere honden. Ze kunnen soortgenootjes minder goed bijhouden.

Hond laten afvallen

Gezien de mogelijke problemen die kunnen optreden is overgewicht bij je hond een serieus probleem. Maar gelukkig kan overgewicht aangepakt en opgelost worden.

Dieetvoeding

De basis voor een gezond gewicht ligt net als bij mensen in gezonde voeding en voldoende beweging. Wanneer het dier niet voldoende beweegt zal overbodige voedingsstoffen worden opgeslagen als vet. Het is echter niet verstandig je hond direct op een dieet te zetten. Successen die daarmee geboekt worden zijn meestal maar van korte duur. Kies in plaats daarvan liever voor speciale caloriearme voeding. Dit voer is samengesteld met precies de vitaminen, voedingsstoffen en mineralen die je hond nodig heeft, maar dan met minder calorieën om zo op een goede manier structureel gewicht te verliezen.


Caloriearm hondenvoer assortiment
Bekijk dieetvoeding voor honden


Voldoende beweging

Naast een aangepast dieet met speciale voeding is voldoende beweging een must. Gewichtsverlies laat zich pas zien wanneer het dier ook echt in beweging komt. Je hoeft niet direct uren te wandelen, maar maak met grote regelmaat een wandeling en doe dit bij voorkeur op een hoger tempo dan normaal. Wat misschien nog wel beter werkt is de beweging op een speelse manier te vragen van je hond. Laat je hond apporteren of doe een zoekspelletje. Dit zorgt naast de lichamelijke inspanningen ook voor geestelijke uitdaging. In de zomer is een zwemsessie een goede aanrader. Naast het plezier dat veel honden beleven aan zwemmen is het ook nog eens een goede workout voor het hele lichaam. Veel verschillende spieren worden aangesproken en de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

Overgewicht voorkomen

Maar tot slot: voorkomen dat je hond overgewicht krijgt is natuurlijk het allerbeste! Zorg altijd voor de juiste voeding die is afgestemd op de activiteit en levensfase van je viervoeter. In de eerste levensfase geef je puppyvoeding, daarna voeding voor volwassen honden afgestemd op het activiteitsniveau van je hond. Wees daarnaast spaarzaam met het geven van lekkernijen. Wil je hem toch af en toe verwennen? Kies dan bij voorkeur niet voor worst of kaas, maar geef een hondenkoekje of een dieetsnack voor honden.

Misschien nog wel het allerbelangrijkste: zorg voor voldoende beweging! Daag je hond uit actief te zijn en wandel voldoende. Onvoldoende beweging is het als bij mensen een belangrijke oorzaak voor overgewicht bij honden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *