Hoe beweegt een slang zich voort?

Je denkt misschien dat jíj goede moves hebt, maar een slang kan er ook al helemaal wat van! Door hun buigzame skelet zijn slangen superlenig en kunnen ze zich op verschillende manieren voortbewegen. Ze bewegen zich voort op hun buik met behulp van hun lichaamsspieren en hun ribben. Hóe ze precies vooruit komen is afhankelijk van de ondergrond, waarbij onder andere de steilheid een rol speelt. Ontdek hier hoe en in welke situatie slangen zich voortbewegen.

Kronkelen

Slangen bewegen zich op een stevige ondergrond meestal met de typische kronkelbeweging voort die we van slangen kennen. Bij deze manier van bewegen lift plat het reptiel zijn lichaam zijdelings af en zet zich naar beneden af om vooruit te komen. Kronkelen is de meest efficiënte manier van voortbewegen en slangen kunnen er gemiddeld de hoogste snelheid mee halen.

Lussen maken

Deze manier van voortbewegen gebruikt de slang om te klimmen. Wanneer een slang in een boom klimt, krult hij zijn lijf in lussen en brengt hij zijn kop omhoog. Vervolgens kan het dier zijn lichaam verder omhoog hijsen.

Voorwaarts schuiven

Op een gladde ondergrond heeft een slang minder grip en kan het dier zich minder makkelijk afzetten. Om zich toch voort te kunnen bewegen maakt een slang een harmonica-achtige beweging, vergelijkbaar met de beweging die we kennen van de rups. De slang werpt de schubben op zijn buik voorwaarts zodat hij de rest van zijn lichaam kan meetrekken.

Side-winding

In modder of los zand maakt een slang zigzaggende bewegingen om zich af te zetten. Om goed grip te houden is het belangrijk de druk op de ondergrond zo groot mogelijk te houden en dus zoveel mogelijk gewicht op zo min mogelijk ondergrond te drukken.

Zwevende slangen

Zweven? Het klinkt misschien raar, maar een paar slangensoorten kunnen echt stukjes zweven! Bepaalde slangen uit het geslacht Chrysopelea bezitten deze bijzondere eigenschap. Door hun lijf sterk af te platten en een verende lichaamshouding aan te nemen kunnen ze zich korte stukjes door de lucht bewegen. Door vervolgens gebruik te maken van de zwaartekracht en luchtweerstand ‘vliegen’ ze zonder te pletter te vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.