De hazelworm

De hazelworm, wat is dat precies voor diersoort? Is het een slang? Of als de naam doet vermoeden een worm? De hazelworm is geen van beiden! Het is een pootloze hagedissensoort die door zijn uiterlijk vaak verward wordt met andere diersoorten. Ontdek hier alles over dit bijzondere reptiel!

  • Latijnse naam: Anguis fragilis
  • Herkomst: Het grootste deel van Europa en Klein Azië
  • Habitat: Grassige bosranden met kreupelhout

De levensverwachting van deze bijzondere diertjes, is ongeveer 12- 15 jaar.

Uiterlijk

De hazelworm is geen worm en ook geen slang, hoewel dit wel vaak gedacht wordt. Hij heeft een lang lichaam en steekt vaak z’n tong uit, net als een slang dat doet. Het gaat hier echter om een hagedis zonder poten. Deze tot 50 centimeter lang wordende hagedis is grijs- tot grijsbruin gekleurd met over de rug en zijden donkere strepen of vlekken. Mannetjes zijn meestal herkenbaar aan aan mooier gekleurde vlekken terwijl vrouwtjes meestal wat eentoniger bruin gekleurd zijn.

Het reptiel heeft wat kleinere ogen met oogleden! Doordat de kop en de staart ietwat stomp zijn, is het soms lastig om te zien aan welke zijde de kop van het dier zich bevindt. De staart kan – net als bij enkele andere hagedissensoorten – worden afgegooid.

Voeding

Hazelwormen zijn slome jagers die zich voornamelijk voeden met slakken, wormen en insecten (larven). Jagen doen ze voornamelijk in de schemerende vooravond. Overdag houden ze zich graag schuil in losse bodemgrond of tussen het (kreupel)hout, meest aan de zuidzijde van het betreffende gebied in verband met langere opwarming door de zon.

De hazelworm heeft verschillende natuurlijke vijanden. Naast bepaalde vogelsoorten is ook de fazant een vijand die graag jacht maakt op deze reptielen.

Paringstijd

In de paringsperiode (april) kunnen mannetjes agressief met elkaar vechten; ze proberen de tegenstander met de bek vast te pakken en zo ver mogelijk weg te gooien. Tijdens de paring zal het mannetje zich in de nek van een vrouwtje vastbijten. Vanaf half juli tot eind augustus worden vervolgens de eieren gelegd, waar direct de jongen uitkomen. Dit zijn er gemiddeld zo’n 9!

Bedreigde diersoort in Nederland

De hazelworm is in Nederland ernstig bedreigd. Dit is voornamelijk te wijten aan de verdwijnende habitat, toenemende herbebossing en nieuwbouw. Er zijn nog slechts enkele gebieden over waar nog een redelijke kolonie zit, maar ook die worden bedreigd. In andere Europese landen is het echter een veel voorkomende hagedissensoort.

Ongevaarlijk

De hazelworm is net als de meeste in Europa levende hagedissen ongevaarlijk. Het dier is bovendien erg schuw. Je zult ze dus niet heel snel tegenkomen!

3 gedachten over “De hazelworm

  • 5 augustus 2022 om 09:26
    Permalink

    Vanmorgen een hazelworm aangetroffen in mijn wilde tuin. Locatie Weesp vlak bij de Vecht. Circa 40 cm lang.

    Beantwoorden
  • 27 maart 2020 om 18:36
    Permalink

    Ik heb dertig jaar in de Ardennen gewoond. Daar had ik veel hazelwormen in mijn drie compostcontainers. Ze deden zich tegoed aan de vele insecten. Maar op een dag waren ze allemaal verdwenen, gepakt door een koppel wasbeertjes ! Ik woon nu in Belgisch Limburg, wie kan mij aan hazelwormen helpen?

    Beantwoorden
  • 16 juli 2018 om 15:22
    Permalink

    We wonen sinds kort op de camping bij anloo en daar kom ik regelmatig hazelworm tegen hele mooie beestjes mooi van kleur

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.