Rottweiler

De Rottweiler (ook wel “Rottweiler Metzgerhund”, “Rottie” of “Duitse Bouvier” genoemd) is een middelgroot hondenras dat behoort tot het ras-type Dogtype Molosser en vindt zijn oorsprong in Duitsland. Het is een imposant hondenras met zijn brede, gespierde lichaamsbouw. Hoewel Rottweilers niet altijd een even goed imago hebben, is een goed afgerichte en getrainde Rottweiler een ideale waakhond en een goede metgezel. Een goede training en socialisatie zijn bij dit ras om die reden wel echt een must.

Geschiedenis en herkomst

Het ras zoals we dat nu kennen is ontstaan in Duitsland. Hier werden de honden gebruikt om vee te drijven en karren voor boeren en slagers te trekken. De brede borst van de Rottweiler en het zwaar gespierde lichaam maakten het dier hier uitermate geschikt voor.
Het ontstaan van dit hondenras kent echter een geschiedenis die verder terug gaat. In de tijd van de Romeinen zijn voorlopers van het huidige ras terug te vinden. Het ras zou namelijk afstammen van Romeinse legerhonden. Deze honden vinden hun oorsprong in de landstreek “Molossis” aan de kust van de Ionische zee ten noordwesten van Griekenland. Deze honden, ook wel Molossen genoemd (genoemd naar de regio Molossis), bestonden in twee varianten: slanke, beweeglijke veedrijvers en zwaargebouwde vechthonden, waar de Rottweiler van afstamt.
De Rottweiler heeft zijn uiteindelijke naam te danken aan de plaats waar het ras zoals we dat nu kennen is ontstaan: het Duitse plaatsje Rottweil. Vanaf de 13e eeuw was dit een belangrijke plaats voor de veehandel. De honden uit deze plaats kregen al snel het imago uitstekende veedrijvers en ideale waakhonden te zijn. Slagers gebruikten de dieren vaak als trekhonden. Toen veedrijven later verboden werd, bleven slagers de honden alleen nog inzetten. Het ras kreeg de bijnaam Metzgerhund, ofwel “slagershond”.

Uiterlijk

Rottweilers zijn zeer sterke en stevige honden. Een brede borst en gespierd lichaam weerspiegelen zijn kracht en uithoudingsvermogen. Wie echter in zijn warme, donkerbruine ogen kijkt, merkt een zachte, intelligente, alerte en onbevreesde uitdrukking op. De vacht is donker van kleur (zwart en bruin) en heeft korte haren.

Afmetingen en levensverwachting

Een volwassen Rottweiler wordt ongeveer tussen de 61 en 69 centimeter hoog (schofthoogte). Een volgroeid teefje blijft met een schofthoogte van minimaal 56 cm. en een maximum van ongeveer 63 cm iets kleiner. Met een gewicht van zo’n 50 kilo voor een volwassen reutje is dit hondenras flink zwaar. Een gemiddeld teefje is met een gewicht van ongeveer 42 kilo wat lichter. De levensverwachting van dit hondenras is ongeveer 8 tot 10 jaar.

Karakter

Goed gefokte Rottweilers zijn kalm en zelfverzekerd, typisch afstandelijk tegenover vreemden, maar nooit timide of angstig. Rottweilers vertonen een afwachtende houding wanneer zij worden geconfronteerd met nieuwe mensen en situaties. Een raszuivere Rottweiler is dan ook een natuurlijke waakhond met een zachte instelling die niet alleen succesvol is in politie-, militair- en douanewerk, maar ook als een vriend en beschermer van gezinnen uitstekend fungeert.
Rottweilers hebben een natuurlijk instinct om hun families te beschermen en kunnen woest zijn in hun verdediging. Het is zeer belangrijk om hun kracht en bescherming goed te trainen door vroegtijdige socialisatie toe te passen. Daarnaast is een stevige, strenge en consistente training nodig en dient duidelijk gemaakt te worden wie de baas is. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen Rottweilers gevaarlijk en eigenwijs worden in plaats van de gezelschapswakers die ze zouden moeten zijn.
Helaas wordt nog vaak gezegd dat Rottweilers temperamenteel ondeugdelijk zijn of aggressiviteit bij dit ras horen. Goed opgevoede en gesocialiseerde Rottweilers zijn echter speels, zachtaardig en houden van hun families. Ze zijn gemakkelijk te trainen als ze met respect worden behandeld en zullen dan geweldige metgezellen worden.

Verzorging en opvoeding

Het verschil tussen bescherming en aggressiviteit is bij Rottweilers klein. Als dit hondenras niet zorgvuldig wordt gefokt en opgevoed, kunnen ze overdreven beschermend worden. Voor een waakhond klinkt dat misschien ideaal, maar een hond die niet in staat is om onderscheid te maken tussen goede en slechte mensen is een gevaar.
Als eigenaar moet je in staat zijn om je Rottweiler leiderschap te bieden. Je hond moet je kunnen vertrouwen en respecteren zonder zijn toevlucht te zoeken in woede of fysieke kracht. Wanneer je niet meer de controle hebt over het gedrag van je hond zal de hond de baas worden over jou. Met een hond zo krachtig en intelligent als de Rottweiler, is dit het ideale recept voor een ramp.
Een Rottweiler is dan ook niet voor iedereen geschikt. Je moet niet alleen toegewijd zijn aan intensieve training, discipline en socialisatie van het dier, je dient ook rekening te houden met mensen die het ras niet goed kennen en vooroordelen hebben. Helaas komen Rottweilers en andere grote hondenrassen nog wel eens negatief in het nieuws waardoor mensen vaak bang zijn voor het ras. Het is oneerlijk om een heel ras te beoordelen door de acties van enkelen, maar het is een realiteit waar je mee te maken krijgt als je een Rottweiler hebt.
Gelukkig kun je zelf je steentje bijdragen om de reputatie van het ras te herstellen. Zorg voor goede training en leer je hond mensen te gehoorzamen en te respecteren. Geef hem begeleiding en structuur die hij nodig heeft en plaats hem niet in de achtertuin zonder ernaar om te kijken. Rottweilers zijn honden die loyaal aan hun baasjes zijn en bij hen willen zijn.

Rasnaam Rottweiler
Ras formaat middelgrote hondenrassen
Afkomst Duitsland
Andere benamingen ras Rottweiler Metzgerhund””, “”Rott””, “”Duitse Bouvier
SCHOFHOOGTE
 • Reu: 61 tot 69 cm.
 • Teef: 56 tot 63 cm.
GEWICHT
 • Reu: tussen de 50 en 50 kilo.
 • Teef: tussen de 42 en 42 kilo.
TYPE HOND Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden/Dogtype Molosser
– waken
VACHT halflang, glad en stug
levensverwachting 8 tot 10 jaar

Een gedachte over “Rottweiler

 • 6 maart 2022 om 12:32
  Permalink

  We hebben imiddels onze 3e rottweiler.
  Wat in dit artikel is beschreven ervaren wij exact hetzelfde. Voor training jonge honden hebben de vrijwilligers eerst onze Rottweiler beoordeeld. Hij werd onmiddellijk toegelaten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *