Wilde kat is terug in Nederland

De wilde kat is teruggekeerd in Nederland. Het gaat om de Europese wilde kat die vanuit het gebied in de Eifel en de Ardennen zijn leefgebied uitgebreid heeft tot in Limburg. In deze provincie zijn vorig jaar zeker 14 volwassen wilde katten geteld. Het zeldzame dier is dus helemaal terug in Nederland!

Volgens natuurbeschermingsorganisatie ARK Natuurontwikkeling hebben de dieren hun leefgebied niet alleen uitgebreid naar Nederland, er zijn ook zeker twee nestjes met kittens geboren in Nederland. Één van deze nestjes bestond uit maar liefst vijf kittens.

Terug na afwezigheid

Na vele eeuwen van afwezigheid is de wilde kat pas sinds een paar jaar weer waargenomen in Nederland. In 2002 en 2006 zijn voor het eerst wilde katten in Nederland waargenomen. De laatste jaren worden de dieren steeds vaker waargenomen. In 2015 bleek dat in Vaals minimaal acht katten leefden met een aantal jongen. Daarnaast werd in 2016 op meerdere plaatsen in Nederland een wilde kat gezien. Na deze waarnemingen is nu met camera’s vastgelegd dat er zich meerdere kattenfamilies vestigen in Zuid Limburg.

De wilde katten die in Nederland gespot zijn, zijn afkomstig vanuit de Eifel en de Ardennen. Hier leven de dieren in grote groepen. Doordat de diersoort sinds tientallen jaren beschermd is, kunnen ze zich ongestoord voortplanten. De aantallen worden daardoor steeds groter, waardoor ze gedwongen worden hun leefgebied uit te breiden.

Onderzoek naar terugkeer

Uit het recente onderzoek is de definitieve comeback van de wilde kat gebleken. Met behulp van zogenaamde “cameravallen” zijn de dieren geregistreerd. De katten werden met behulp van takjes neer met de geur van valeriaanwortel, een kruid waar wilde katten dol op zijn, naar de camera’s gelokt. Bij beweging begonnen deze te filmen. Op deze manier is ARK Natuurontwikkeling erin geslaagd in 2017 14 volwassen exemplaren vast te leggen. Daarnaast zijn op twee plaatsen jongen gezien, waaronder een nest met vijf kittens.

wilde katten in Nederland
Screenshot uit de video van ARK Natuurontwikkeling – wilde kat met vijf jongen in Limburg

De wilde kat

maar hoe weet je nu of je een wilde kat gespot hebt of dat het gewoon de huiskat van de buren is? Het verschil is voornamelijk te zien aan de staart: een wilde kat heeft drie tot vijf zwarte ringen rond de staart, die eindigt in een stompe, zwarte punt. Over de rug loopt een zwarte streep, welke voor de staart eindigt. Sommige huiskatten hebben vergelijkbare kenmerken, maar bij huiskatten loopt de streep in de meeste gevallen door in de staart.
Wilde katten zijn van nature erg schuw. De kans dat ze worden waargenomen is dus erg klein. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief met de jacht op muizen. Overdag verschuilen de katten zich in omgevallen bomen en struiken. Af en toe zijn ze in de schemering nog wel zichtbaar, bijvoorbeeld wanneer een moeder met jongen in de nacht niet voldoende muizen gevangen heeft. Toch zul je veel moeite moeten doen en vooral veel geluk hebben, wil je ze zien.

De verwachting is dat de wilde katten hun leefgebied de komende jaren zullen blijven uitbreiden en steeds noordelijker het land zullen intrekken, zeker in jaren dat er veel muizen zijn. De wilde kat is dus helemaal terug in Nederland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.