Chihuahua

De Chihuahua is een kleine hondensoort met een pittig karakter. Hij staat bekend als ’s werelds kleinste hondenras, maar heeft misschien wel de grootste persoonlijkheid van alle hondenrassen. En die uitgesproken persoonlijkheid maakt van de Chihuahua voor velen een zeer geliefde metgezel. De persoonlijkheid en de kleine afmetingen maken van dit hondenras een fantastische metgezel om overal mee naartoe te nemen. De meeste baasjes zeggen dat als je eenmaal een Chihuahua hebt je nooit meer een andere hondensoort wil en dat je een vriendje hebt voor het leven!

Uiterlijk, afmetingen en levensverwachting

De Chihuahua (ook wel “Pelo Corto”, “Pelo Largo” genoemd) is een klein hondenras dat behoort tot het ras-type Chihuahua. De Chihuahua vindt zijn oorsprong in Mexico en is de kleinste hondensoort ter wereld. Ze hebben een kortharige vacht die verschillende kleuren kan hebben. Een volwassen Chihuahua wordt namelijk slechts tussen de 14 en 20 centimeter hoog (schofthoogte). Het gewicht van een Chihuahua ligt ongeveer tussen de 0,5 en 3 kilo, afhankelijk van het soort. Een hond van dit ras wordt gemiddeld tussen de 12 en 20 jaar oud.

Karakter

De gedurfde en zelfverzekerde karakter van de Chihuahua wordt vaak omschreven als terriër-achtig, zijn alertheid en wantrouwen jegens vreemden maken hem een uitstekende waakhond. Hij is gevoelig en hecht veel waarde aan genegenheid en kameraadschap.
Plezierig en druk, die kenmerken beschrijven dit hondenras het best. Chihuahuas vinden niets leuker dan dicht bij hun baasjes te zijn. Ze volgen je overal in huis en gaan graag met je mee in een tas wanneer je boodschappen gaat doen.
Chihuahuas binden zich vaak aan één persoon, hoewel ze meestal bereid zijn nieuwe vrienden te maken als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. Verwacht dat ze in eerste instantie een beetje gereserveerd kunnen zijn wanneer ze nieuwe mensen leren kennen. Wanneer ze echter volledig gewend zijn, kunnen deze honden zeer aanhankelijk zijn, voornamelijk naar hun “hoofdbaasje” toe. Je zult dan ook veel plezier en liefde van de hond ontvangen.
Ze kunnen echter erg veeleisend worden wanneer ze te veel aandacht krijgen. Opvoeding is daarom extra belangrijk. Behandel je Chihuahua niet als “koningin”, maar wees duidelijk in de opvoeding en leer ze aan wat wel en niet mag. Beloon goed gedrag in plaats van slecht gedrag overdreven te straffen. Zorg dat ze goed gesocialiseerd worden en goed leren te wennen aan andere dieren, kinderen en verschillende mensen. Ze kunnen timide worden wanneer ze niet goed worden gesocialiseerd als puppy.

Verzorging en opvoeding

Wanneer je een Chihuahhua overweegt in huis te nemen, dien je goed rekening te houden met de geringe afmetingen van het dier. Chihuahua’s zijn nieuwsgierige hondjes die veel durf en lef tonen. Ze verkennen alle mogelijke ruimtes en willen alles ontdekken. Houdt er dus zeker rekening mee dat je ze terug zult vinden in kleine hoekjes, kasten etc. Daarnaast dien je de omgeving goed te controleren op mogelijke ontsnappingsroutes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spleet onder de schutting of een gat in de omheining van de tuin. Omdat een Chihuahua zo nieuwsgierig is en kleine afmetingen heeft is het een ideale ontsnapper.
Ongeacht je gezinssamenstelling is het balangrijk je Chihuahua altijd goed te socialiseren met kinderen, volwassenen en andere honden en diersoorten. Chihuahuas zijn wantrouwig tegenover vreemden. Dit maakt ze weliswaar goede waakhonden, maar ze moeten ook leren om op een vriendelijke manier kennis te maken met vreemde mensen.
Chihuahua’s zijn intelligente en snelle leerlingen. Beloon goed gedrag met een koekje, snoepje of lieve woorden wanneer je je Chihuahua traint. Hij zal niet onder de indruk zijn wanneer je hem straft bij slecht gedrag. Veel mensen verwachten het niet van dit ras, maar Chihuahua’s kunnen goed deelnemen aan behendigheids- en gehoorzaamheidsproeven. Niet zelden doen ze dit met evenveel enthousiasme en succes als grotere honden.

Chihuahua’s en kinderen en andere dieren

Wanneer je een gezin hebt met kleine kinderen (jonger dan zes a zeven jaar) is dit hondenras niet aan te raden. Kinderen zijn vaak niet zo voorzichtig met dieren en kunnen hun krachten nog niet zo goed controleren. Gezien de fragiele ledematen van de Chihuahua geen goede combinatie indien je even geen toezicht houdt.
Let altijd goed op met grotere honden. De Chihuahua heeft nogal eens de neiging om te vergeten dat ze klein zijn. Wanneer ze tegenover een grotere, aggressieve, hond staan kan dit nare gevolgen hebben. Zorg daarom dat je altijd waakzaam toezicht houdt in nieuwe situaties, tijdens wandelingen en wanneer ze in de tuin spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *