Wilde paarden geëvacueerd vanwege hoge waterstand

Bijna 200 wilde paarden en runderen zijn naar een hoger gelegen plaats gebracht. Door de snel stijgende waterstand van de Waal dreigt het leefgebied van de paarden, de lager gelegen gebieden rondom Slot Loevestein, ingesloten te worden door het water. De 120 Konikpaarden en 60 Rode Geuzen (runderen) zijn door wildbeheerders naar een hoogwatervluchtplaats gebracht.

De verwachting is dat het waterpeil de komende dagen verder steigt met ongeveer een halve meter. Omdat de hogergelegen vluchtplaats ongeveer een kwartier van de leefomgeving van de paarden is, zijn de paarden een handje geholpen. Zelf zouden ze de vluchtplaats mogelijk niet weten te vinden, waardoor evacuatie met vrachtwagens of boten in dat geval nodig zou zijn. Om dergelijke situaties te voorkomen is besloten de paarden tijdig te begeleiden naar de veilige plaats.

Om de paarden te begeleiden zijn ze eerst bij elkaar gebracht met een voorraad hooi. Vervolgens zijn ze in een kudde naar de extra brede dijk gebracht.

De Waal krijgt de ruimte in deze regio. Bij hoog water kan dit gevolgen hebben voor de dieren in de omgeving. Toch is het voor het eerst dat de paarden in dit gebied verplaatst worden naar hogergelegen grond. Ook in andere gebieden rond de Nederlandse rivieren zijn deze week dieren verplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *