Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel is een middelgroot hondenras dat bijzonder vrolijk is en altijd kwispelt met zijn staart. De oorsprong van dit ras laat zich aan de hand van de naam makkelijk raden: Groot-Brittannië. Hier werd het ras voorheen voornamelijk voor de jacht ingezet. Tegenwoordig is deze hondensoort een populair gezelschapsdier in veel huishoudens, maar wordt het ras nog altijd ook gebruikt als metgezel bij de jacht. In dit artikel alles over dit vrolijke hondenras!

Ontstaansgeschiedenis

De Engelse Cocker Spaniel is een van de oudst bekende hondenrassen. De werkelijke oorsprong van dit bekende en populaire hondenras ligt in Spanje. De voorouders zijn namelijk Spaanse vogelhonden en gaan terug tot de 14e eeuw. Toch wordt Groot-Brittannië officieel als land van herkomst beschouwd, wat ook tot uiting komt in de rasbeschrijving bij de FCI. Reeds 1600 werden spanielsoorten gebruikt als jachthonden in heel Europa. Kleine jachthonden komen veel voor in Engeland en worden “cocking spaniels” genoemd. De naam “spaniël” komt van het Oud-Franse woord voor “Spaans” en verwijst naar de Spaanse voorouders van het ras. De Engelse Cocker is na de Amerikaanse Cocker Spaniel de kleinste Spaniel die nog voorkomt. De naam Cocker Spaniel komt van het Engelse woord “Woodcock”, wat “houtsnip” betekent. Dit is de naam van de vogelsoort die oorspronkelijk vooral werd bejaagd met behulp van deze spanielvariëteit.

Net voor de eeuwwisseling (1900) werd in Engeland de Kennel Club opgericht. Deze vereniging stelde al snel vast dat Field Spaniels, Cocker Spaniels en Springer Spaniels als aparte rassen moesten worden behandeld. Al snel werd de Engelse Cocker Spaniel enorm populair. Dit leidde ertoe dat hij in de jaren ’30 het meest populaire hondenras was; niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook ver daarbuiten.

Uiterlijk

De Engelse Cocker Spaniel is een middelgroot hondenras: de schouderhoogte bedraagt zo’n 38 tot 41 cm. Een volwassen exemplaar weegt tussen de 10 en 15 kg, afhankelijk van de grootte van de hond. Het is het ras met de meeste kleurvariëteiten: eenkleuren (zwart, rood en “black and tan”), maar ook vele meerkleuren (zwart-wit, rood-wit, zwart-wit-tan, bruin-wit-tan, blauwschimmel, oranjeschimmel, driekleurschimmel en leverschimmel) komen voor. De vacht behoort glad en zijdeachtig te zijn. Tegenwoordig zijn de Cockers flink behaard.

Rasnaam Engelse Cocker Spaniel
Afkomst Groot-Brittannië, voorouders uit Spanje
KLEUR

Eenkleurige tinten:

 • zwart
 • rood
 • “black and tan”

Meerkleurige tinten:

 • zwart-wit
 • rood-wit
 • zwart-wit-tan
 • bruin-wit-tan
 • blauwschimmel
 • oranjeschimmel
 • driekleurschimmel
 • leverschimmel
SCHOFHOOGTE 38 tot 41 cm
GEWICHT 10-15 kg.
TYPE HOND Jachthond
VACHT De vacht van de Cocker Spaniel is glad en zijdezacht. De haren mogen niet stug, golvend of krullend zijn. Tegenwoordig is meestal het hele lichaam, ook de voor- en achterpoten, zeer goed behaard.

Karakter

Vroeger werd de Engelse Cocker Spaniel vooral gebruikt voor het opsporen en apporteren van kleinwild, waaronder dus de houtsnip. Dankzij het gebruik als herdershond is het reukvermogen van deze hond sterk ontwikkeld. Het uithoudingsvermogen en de betrouwbaarheid bij het vinden van wild tijdens de jacht maakten dit ras zo populair. Dankzij het goed ontwikkelde reukorgaan wordt de Cocker Spaniel tegenwoordig ook regelmatig ingezet als speurhond om geld, drugs of explosieven op te sporen. We zien dit ras nog steeds wel terug tijdens de jacht, maar nu vooral ook als gezins- en gezelschapshond.

Engelse Cockers zijn zeer vrolijk van aard, bijzonder levendig en intelligent. Over het algemeen zijn ze zeer gesteld op hun baas en daardoor kunnen ze zeer aanhankelijk zijn. Hij kan, mits goed gesocialiseerd, zeer goed opschieten met andere honden en huisdieren, evenals met kinderen. Hij is minder geschikt voor beginnende hondenbaasjes. Het zijn namelijk honden met een goed ontwikkeld zelfvertrouwen en een bijbehorende eigen wil. Wanneer het dier niet voldoende aandacht krijgt, zal hij snel verveeld raken, wat kan resulteren in ongewenst wangedrag. Je moet het dier elke dag voldoende beweging geven, hem vaak laten apporteren en met hem spelen. Zijn vrolijke karakter en de drang om te knuffelen met zijn baasjes maken het een ideale gezinshond.

Opvoeding en verzorging

Doordat de Engelse Cocker Spaniel erg meegaand is, heeft hij snel in de gaten wat er van hem verlangd wordt. Maar goede opvoeding is wel een must. Wanneer zijn baas niet consequent genoeg is en het dier te veel zijn eigen gang kan gaan, kunnen de rollen gemakkelijk worden omgedraaid.

De Engelse Cocker Spaniel heeft door zijn achtergrond als jachthond de nodige beweging nodig: een stevige wandeling van een minimaal een uur is wat het dier dagelijks zeker nodig heeft. Een half uurtje fietsen kan als goed alternatief dienen en zal de hond erg leuk vinden. Daarnaast is hij gek op zwemmen. De Cocker leent zich ook goed voor alle moderne hondensporten zoals Obedience, fly-ball en behendigheid. Elke oefening die je met je Cocker doet geeft hem meer zelfvertrouwen. Dit maakt een standvastige hond van hem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *