Hond met stamboom is gezonder; feit of fabel?

Wanneer je een hond gaat aanschaffen wil je natuurlijk een gezond dier kopen dat een lang en gelukkig leven kan leven. Maar biedt een stamboom zekerheid wat dat betreft? Is het echt zo dat een hond met een stamboom altijd gezond is? Of kunnen honden die van stamboom voorzien zijn alsnog belast zijn met erfelijke aandoeningen?

Fabel! Een stamboomhond is niet per definitie gezonder!

Het is een fabel dat een stamboomhond altijd gezonder is dan een dier zonder stamboom. Helaas betekent een stamboom niet direct dat je een gezonde pup aanschaft. De stamboom geeft alleen inzicht in de voorouders van het dier. Daarnaast biedt het zekerheid dat de vader en moeder beiden aan de “rasstandaarden” voldoen. Ze hebben dus het uiterlijk en gedragskenmerken die bij het ras behoren. Wanneer de vader en moederhond getest zijn op erfelijk overdraagbare aandoeningen en ze gezond bleken, is dat natuurlijk wel een zekerheid dat de geteste aandoeningen niet overgedragen zullen worden op de pup.

Conclusie

Een stamboom zegt niet direct iets over de gezondheid van de pups. Wel biedt het zekerheid dat je een dier koopt dat qua uiterlijk en gedrag en karakter voldoet aan de rasstandaarden. Je koopt dus een dier dat rashond genoemd kan worden. Wanneer de voorouders van de hond getest zijn op erfelijke aandoeningen geeft dat wel meer zekerheid over de gezondheid betreft de geteste aandoeningen.

Meer weten over stambomen bij honden: Alles over een hond met stamboom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.